עידוד ילדים לאכול פירות וירקות

זמן קריאה: 4 דקותטיפים ועצות לעידוד ילדים לאכול פירות וירקות בחלוקה של "עשי" ו"אל תעשי".
בהצלחה רבה!

איך לגרום לילדים לאכול ירקות ופירות


הקב"ה ברא לנו טבע מופלא. עשיר ומגוון בצבעים, סוגים, מרקמים, צמחים, דוממים ועוד. בתוך כל הצומח יש שלל צבעים, צורות, ריחות וניחוחות, והרבה מאוד בריאות. לכל צמח וצמח, יתרונות וייחודיות משלו. חלקם אכילים כמות שהם, חלקם לאחר בישול ו/או אפיה. באחרים משתמשים בחליטה, בהרחה, בטחינה לאבקה או לקמח ויש כאלו שבהם אנו משתמשים להפקת שמן. ישנם צמחים הנאכלים כליל ויש בהסרת גלעין/גרעין, קליפה… יש ירוקים, אדומים, צהובים וכתומים, סגולים וכחולים, ורודים ולבנים.

בטבע יש רפואות רבות ומניעה רבה עוד יותר של מחלות. כאשר הבסיס לכך הוא על ידי אכילת פירות וירקות ושאר מוצרים מהטבע.

פירות וירקות מכילים כמות גדולה של מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ועוד. כל אלו ועוד, תורמים לבריאות הגוף ולפעילות המערכות תקינה בגוף ובייחוד מערכת העיכול.

מאחר שאינני דיאטנית, לא עוסקת ברפואה ולא בטבע וגם לא במדע, לא אכנס למונחים מקצועיים על תרומת הירקות, הפירות ובכלל על הצמחים לגופנו ולחיינו. אציע רק כמה טיפים שיכולים לעזור לכן לשלב אותם בארוחות השונות שלכן ושל ילדיכן.

בהצלחה רבה!

10 המלצות "עשי"

  1. הציעו והרגילו ילדים מגיל רך לאכול פירות וירקות שונים.
  2. רסקו או טחנו ו/או ערבבו פירות/ירקות (וגם קטניות) במאכלים שונים, בבצקים וכו'. טעמם לא יורגש או יורגש הרבה פחות והילדים יאכלו אותם…
  3. תנו להם דוגמא אישית: אומנם זה לא תמיד בהכרח עובד אבל זה יכול לשפר ולסייע פעמים רבות לילדים לרצות לאכול גם "מה שאמא/אבא אוכלים".
  4. העלו בקרב הילדים למודעותם את נושא הבריאות והשפעת התזונה לבריאותם החל מגיל הינקות בהתאם להתפתחותם. כל זאת, כדי לחבר אותם לנושא ולגרום להם לרצות ולבחור מעצמם לאכול מאכלים בריאים.
    למשל אפשר להסביר לילדים על חשיבות המינרלים והוויטמינים שיש בפירות וירקות כדי שנרגיש טוב, שיהיה לנו כח, שהעיניים שלנו תהיינה בריאות וכו'.
  5. ההרגל עושה את שלו: לפעמים גם אם לא מתחברים לפרי/ירק מסוים, בהמשך ככל שנתמיד, בסוף נצליח להתרגל אליו ונסתדר לאכול אותו בכל זאת.
  6. זמינות ונגישות: קנו פחות ממתקים, עוגות, עוגיות ונשנושים. כך, כשחוזרים מבית הספר, והילדים רעבים יפתחו את המקרר במקום את הארון ואם יש פחות ממתקים ושוקולדים במקרר, הם יתרגלו לחזור הביתה ולנשנש פרי או ירק .
  7. שלבו באופן קבוע פירות וירקות בתזונת הילדים בכל ארוחה. בין ארוחות במקום נשנושי סרק.
  8. אפשר לחתוך ירקות/פירות בצורות שונות ומיוחדות המושכות את לב ועיני הילדים. מומלץ לשתף אותם בהכנה ו/או בבחירת הירקות/פירות שיאכלו שיהיו מודעים למה שהם הולכים לאכול.
  9. השתדלו לשכנע אותם לטעום כשיש פירות / ירקות חדשים שעוד לא טעמו אך כל זאת באווירה טובה, נעימה ומכבדת את הילדים.
  10. החליפו מוצרים זולים, ריקים ופשוטים במוצרים טבעיים בריאים יותר. למשל, תמרים יכולים להוות תחליף נהדר במקום סוכר פשוט… ראו בסוף הפוסט הצעות לארוחות ומתכונים.

8 המלצות "אל תעשי"

  1. אין להכריח את הילדים בעל כורחם לאכול פירות ו/או ירקות שהם אינם אוהבים.
  2. אם ילד לא רוצה לטעום, למרות שניסיתן לשכנע/להסביר לו, הניחו לו.
    כעסים, עונשים, איומים, לחצים וצעקות, יוצרים אנטי גדול עוד יותר ולכן לא יעזור. להיפך. הילד ישנא עוד יותר את אותו מאכל שבגינו נענש ועלול למרוד לא רק בעניין הספציפי של אותו המזון.
  3. אין שום צורך להתחנן בפני הילדים על כלום. הילד רוצה מה טוב. לא רוצה, חבל אך זה שלו. כן גם אם הוא ילד. אפשר למצא תחליפים אחרים ולהתייעץ עם תזונאית קלינית במידת הצורך כדי שלילד לא יחסרו ויטמינים ומינרלים חיוניים לבריאותו והתפתחותו התקינה. אך זכרו שבריאות הנפש חשובה לא פחות מבריאות הגוף…אם לא אפילו יותר. נפש בריאה בגוף בריא. ולא להיפך.
  4. אל תשקרו להם. גם אם לא תמיד צריך לספר לילדים מה יש בקציצה או במרק או בעוגה, אסור בכל אופן לשקר להם אם הם שואלים על המרכיבים.
  5. אל תערכו השוואות לעולם בין אח אחד לאחיו. לא לומר משפטים כמו "תאכל כמו…" או "הנה …. אוכל למה אתה לא אוכל?" וכו'. התחרות הזו ביניהם מזיקה להתפתחותם החברתית כאחים וזה לא חינוכי בעליל.
  6. אל תתייאשו לעולם! ואל תראו לילד שהתייאשתן ממנו או התאכזבתן. אם לא רוצה לאכול כבדו את רצונו. אבל אל תתייאשו ממנו…
  7. אל תפחידו את הילד בפחדים מיותרים ולאו דווקא מציאותיים. אני זוכרת שבילדות שלי נהגו לומר שמי שלא שותה מרק לא יהיה גבוה. והאמנתי לזה בתור ילדה קטנה. עד שמעט גדלתי וראיתי אנשים גבוהים וראיתי את עצמי גבוהה יותר ולא הרבתי בשתיית מרק… מכירות את זה??
    הילדים יאבדו אמון וזה יפגע יותר בעתיד, במה שתאמרו להם גם אם זה יהיה אמיתי. כשילד שומע אם לא תאכל קישוא לא יהיה לך כוח לרוץ בהפסקה ותהיה חלש וכו' ואז הוא רואה שהוא לא נחלש מזה, הוא עדיין חזק כפי שהיה, ולא הפך להיות חולה רק כי לא אכל את הקישוא שבמרק.. אז הוא מבין ששיקרתן אותו רק כדי שיאכל ולא הלך לכן… ולא ילך לכן… משהו באמון נסדק.
  8. טעם הוא עניין מאוד אישי. מה שטעים לי לא בהכרח טעים לילד. מה שטעים לו לא בהכרח טעים לי. תזכרו את זה ואל תשכנעו את הילד להמשיך לאכול דבר שלא טעים לו בטענה "זה מאוד טעים". אפשר להגיד לו בהתחלה תטעם זה מאוד טעים לי. כדרך לשכנע אותו. אבל לא לכפות עליו להמשיך בטענה הזו…

לסיכום

אפשר לסכם את כל העצות בעצה אחת: כבדו את הילד, את רצונותיו, בחירותיו. ועם הכבוד הזה שתעניקו לו, תפעלו – לא תתאכזבו.
ממליצה לקרוא גם:

להלן רשימת מתכונים שתוכל לסייע לכן:

בהצלחה רבה!

הצטרפי לשיחה