מתכון ריבת אתרוגים
סוכות חלף עבר לו מהר, נדמה כאילו רק אתמול בנינו סוכה והנה כבר נפרדנו ממנה.. ובכל זאת, באיזו שהיא דרך נוכל לשמר את ניחוח החג. כן, גם מעבר לחוויות שצברנו במהלכו. אחת הדרכים לכך היא בהכנת ריבת אתרוגים… אתרוגים ידועים בסגולותיהם הגדולות. יש להם יתרונות תזונתיים רפואיים רבים. אני לא אכנס לזה כי אני לא עוסקת בתחום. אבל שתדעו שיש להם יתרונות רבים מאוד הן לגוף והן לעור ולשיער שלנו. נוסף על כך, יש סגולה ידועה ליתן לאישה שצריכה ללדת או להיפך, שאין לה ילדים, לאכול אתרוגים. זו סגולה ללידה קלה בעזרת השם. אתרוג בפני עצמו הוא מר מאוד ולכן נוהגים להכין ממנו ריבה ואותה לתת לנשים הרות או שמחכות להריון…
כך או כך, נצלו את ההזדמנות ואספו אתרוגים מבני המשפחה, משכנים, מכרים, מתפללי בית כנסת והכינו ריבת אתרוגים (ואל תשכחו לחלק אחר כך את הריבה למי שנתן לכן אתרוגים כאות תודה כן?!).
הצלחת המתכון בעזרת השם כמובן ותמיד, טמונה בעיקר בעיקר בסבלנות שלכן ועמידה בשלביו השונים. לא לדלג על השלבים.. זה מתכון שלקחנו מסבתא של בעלי, אז זה מתכון עתיק יומין, בדוק ומנוסה….
כעת ניגש למתכון.
מצרכים להכנת הריבה
- 1,100 ק"ג אתרוגים (מס' אתרוגים תלוי בגודל שלהם, המשקל הינו לפני השרייה ובישול)
- 900 גרם סוכר קנים (אפשר לשים סוכר לבן) . היחס בין הסוכר לאתרוגים הוא 1:1 או 0.8:1 כלומר על כל קילו אתרוג צריך 1 קילו או 800 גרם סוכר (תלוי בכן)
- 4 כוסות מים בינלאומיות
- 8 קוביות לימון
כלים להכנת המתכון
- קערה גדולה להנחת האתרוגים
- סיר לבישול האתרוגים והריבה רצוי נון סטיק (אפשר אותו סיר)
- מסננת (לסינון האתרוגים מהמים ולשטיפתם)
- קולפן
- סכין
- כף לערבוב
- מיכלי אחסון
מהלך הכנת ריבת האתרוגים
- נקלף את האתרוגים בעזרת קולפן. אם תרצו, תוכלו לשמור את הקליפות להכנת שמן אתרוגים.
- נשטוף את האתרוגים ונחתוך לקוביות.
- תוך כדי החיתוך נוציא את הגרעינים (הרוב הגדול יצא, השאר בשלבים הבאים ירדו או תוציאו אותם).
- נשקול את האתרוגים שוב כדי לדעת כמה סוכר לשים.
- נניח את קוביות האתרוגים בסיר מלא במים באופן שיכסו את כל הקוביות.
- נניח את הסיר על הכיריים ונדליק על עוצמה גבוהה. כאשר המים רותחים, נשפוך אותם, נעביר את הקוביות לקערה, נשטוף אותם במים זורמים ונשטוף את הסיר. נחזור על מהלך זה לפחות 4-5 פעמים. כך מסירים את המרירות מהאתרוג.
- אנחנו השרינו את האתרוגים בקערה נפרדת ללילה, בבוקר שפכנו את המים שטפנו וכך פעלנו שוב (לא חייב). לאחר מכן בשלנו והחלפנו את המים עוד 4 פעמים.
- לאחר הסרת המרירות: נמלא סיר ב-4 כוסות מים של 240 מ"ל כל כוס.
- נחמם את המים וכשהם מתחילים לרתוח נוסיף את הסוכר ונערבב היטב.
- כשהמים והסוכר רתחו, נכניס את האתרוגים וקוביות הלימון ונערבב.
- נבשל על אש בינונית נמוכה לפחות שעתיים. מדי פעם נערבב ונבדוק את רכות החתיכות. אפשר להוסיף קצת סוכר אם מרגישים שיש צורך.
- לקראת סוף הבישול החתיכות מאוד מאוד רכות ונמעכות בקלות. נמעך אותן בעדינות תוך כדי ערבוב מתחתית הסיר לחלק העליון. כך נהפוך את המרקם ליותר ריבתי ממרחתי.
- לאחר שהריבה מוכנה, נחכה שתתקרר ונעביר אותה לצנצנות/למיכלים קטנים ונחלק בין המשתתפים ולכל מי שזקוקה לכך…
המלצות קטנות לסיום
- אל תדלגו על שלבי ההשריה/בישול ראשוני ב לפחות 4-6 פעמים. ועדיף אפילו 6 פעמים. כמה שתבשלו בתחילה, יותר טוב. הטעם המריר יוצא, וכן הגרעינים שלא יצאו בתחילה, עם הבישול יוצאים מאליהם.
- אם נותרו ממש מעט גרעינים, תוכלו להוציאם בקלות בעזרת כף/כפית וכד'.
- תשקלו את האתרוגים לפני הבישול. לאחר ששת הפעמים שתבשלו את האתרוגים הם יספחו מים ויעלו במשקל. אך מכיוון שספחו מים, בהכנת הריבה, המים יתאדו והמשקל לכאורה יחזור להיות דומה למה שהיה בתחילה. לכן הכי חשוב זו השקילה הראשונית לפני בישול ועל פיה תוכלו לדעת כמה סוכר לשים. ולא ההיפך. אין טעם לשקול את האתרוגים לאחר סבבי הבישול…
- חשוב לזכור שסוכר קנים מתוק יותר ואיכותי יותר מסוכר לבן פשוט, ויתכן שאם אתן משתמשות בסוכר לבן פשוט וזול, תצטרכו להשתמש ביותר סוכר. תטעמו ותבדקו את מרקם הריבה. במידת הצורך תתקנו ותוסיפו.
בשורות טובות בע"ה והרבה הצלחה!