איך לקרוא רשימת רכיבים ומדוע זה חשוב?
הגולשות אצלי באתר כבר לבטח יודעות שכל נושא שמירה על אורח חיים בריא מאוד מעסיק אותי ומדבר אלי. וזה לא רק בעניין המזון שאני ומשפחתי צורכים, אלא בכלל באופן כללי, אורח החיים כולל שמירה על הסביבה (ככל שרק אפשר מבחינת מחזור למשל ועוד), קוסמטיקה וטיפוח טבעיים, ניקוי טבעי וכו'.
כחלק משמירה על אורח חיים בריא, חשוב מאוד מאוד לדעת לקרוא רשימת רכיבים, (תוויות מזון), על גבי מוצרים מכל תחום.
בפוסט זה, אסביר מדוע נחוץ לנו לקרוא ולדעת אילו חומרים מכילים המוצרים אותם אנו צורכים ואיך לקרוא אותם נכון.
בתקווה שיהיה לכן לתועלת…
מדוע חשוב לקרוא רשימת רכיבים:
כשאני כותבת תווית רכיבים אני מתייחסת לא רק לרשימת מרכיבי המוצר אלא לכלל הרשום על גבי האריזה. ישנן מס' סיבות לנחיצות קריאת רשימת הרכיבים:
- לשים לב ולזהות חומרים אלרגניים או חומרים שאנחנו רגישים אליהם. במיוחד אם יש מי מבני המשפחה הסובל מאלרגיה או איזשהו מצב של חולי.
- קריאת תווית רכיבים ומידע נוסף המופיע על אריזת המוצר, יכולה פעמים רבות להציל אותנו ממצבי סכנה פשוטו כמשמעו. לדוגמא, ישנם חומרי ניקוי מסוימים, שאסור בשום אופן לערבב עם חומרים אחרים. על ספוג הפלא למשל רשום מפורש לא לשימוש על הגוף, ובכל זאת שמעתי שיש אנשים שמשפשפים בזה את הגוף… וזה עלול ליצור כוויות!
- לדעת מה אנחנו צורכים ולא רק מבחינת שם המוצר עצמו. חשוב למען שמירה על בריאותנו שנדע בדיוק – מה אנחנו מורחות על הגוף? מה אנחנו אוכלות? מה אנחנו נושמות? אילו חומרים וכימיקלים אם ישנם במוצר אנו צורכות?
אם אנחנו אוכלות עוגיית שוקולד למשל זה לא אומר לנו כלום על מרכיביה, אם לא נדע מה היא מכילה בתוכה. ממה היא עשויה? וכדי לדעת מה העוגייה הזו מכילה, עלינו לקרוא את רשימת הרכיבים ולדעת לקרוא אותה נכון. - משווקים שונים, כחלק משיווק ופרסום, "מעגלים פינות" עד כדי פרסומי שקרים על מוצריהם:
מוצר יכול להימכר כמוצר "טבעי", "בריא", ככזה אשר לא מכיל חומרים כימיים מסוימים… אך בפועל, כשמסתכלים באותיות הקטנות של רשימת הרכיבים, מגלים שהאמת שונה לחלוטין… ותאמינו לי אני כותבת את זה מניסיון ממשי שלי. קניתי שמפו לתינוקות, "בטוח לשימוש לעור של תינוקות…, היה רשום בגדול על גבי המוצר עצמו שאינו מכיל sls (ראו מטה הארות נוספות). "מצוין" אמרתי לעצמי, ורכשתי. בלי לשים לב למרכיבים.
פתאום, אחרי הרכישה, הסתכלתי על רשימת המרכיבים והמילים Sodium Lauryl Sulfate הופיעו בבירור שחור על גבי לבן ברשימת מרכיבי המוצר…. אז יש או אין את החומר הכימי הזה??? הזדעזעתי.
מקרה אחר -רכשתי שמן טהור טבעי בכבישה קרה… מסתבר שהנייר סופג הכל… השמן לא היה טהור, ובוודאות לא בכבישה קרה… ולא, אני לא מתכוונת שהיה פגם במוצר ונאלצו לעשות "ריקול" למוצר. אלא בכוונה תחילה, לצורך שיווק ופרסום, לצורך כסף נטו, משקרים לציבור.. ולכן לא להתפתות לקנות מוצר רק לפי הפרסום והאותיות הגדולות… וכן לקרוא את רשימת הרכיבים הקטנות. - אם אתן צריכות לשלם יקר על מוצר "טבעי" שעל פי המרכיבים ברשימה אתן מגלות כימיקלים מסוימים, תעשו את שיקול הדעת שלכן האם לקנות את המוצר "הטבעי" או לא….
בהקשר זה אציין כי יש פעמים שבעולם הטבע מאפשרים שימוש בחומרים כימים שונים באחוזים מסוימים ועדיין יקראו למוצר "טבעי". כל אחת תפעל לפי שיקול דעתה – אבל לפחות תפעלו ממקום של מודעות. של ידע. של שימת לב.
איך לקרוא רשימת רכיבים?
לאחר שהבנו את חשיבות הצורך בקריאת מרכיבים, נלמד איך לקרוא אותם ועל מה חשוב לשים לה:
- המרכיב הראשון הרשום ברשימת הרכיבים, הוא הבסיס למוצר. זאת אומרת, שהוא נמצא במוצר, באחוז הכי גבוה יחסית לשאר החומרים.
אם ניקח ממתק, והמרכיב הראשון הרשום בו זה "סוכר" אז תדעו שכמות נכבדה ביותר מהממתק זה למעשה סוכר… - כך, בעצם רשומים המרכיבים כולם מהמרכיב הבסיסי שקיים באחוז הגבוה ביותר במוצר ועד לחומרים הנמצאים באחוזים נמוכים.
- שימו לב – חומר הנמצא באחוז נמוך – לא אומר שהוא לא פוגע ולא מזיק.. תחשבו על זה רגע: אם הוסיפו למוצר כלשהו, 5% מחומר מסוים, זה אומר שהוא מספיק חזק ומספיק ממנו קצת כדי לתת את התוספת שלו, ומצד שני אי אפשר היה לוותר עליו… ולכן גם אחוז נמוך לא אומר ש"זה לא נורא זה רק מעט…".
קחו לדוגמא מלח. מספיקה כמות קטנה מאוד ממנו כדי לתת את הטעם בתבשיל או במאפה. הרבה ממנו יפגע בכל הטעם. פחות מהכמות הנדרשת או וויתור על המלח – יורגש במידית… כך זה לגבי כל מרכיב שנכנס למוצר. זה שיש אותו באחוז נמוך לא אומר בהכרח שזה "לא נורא זה רק.. %.". - תדעו שלפי משרד הבריאות, חומרים רבים אינם נרשמים בתוך המוצר אם הם פחות מ 5% במוצר.
- עוד דבר שחברות מסוימות עושות: הן מקבלות אישור של משרד הבריאות על מוצר אחד לפי רשימת רכיבים מסוימת. לאחר מכן, את אותו אישור מעבירות על מוצר אחר, למרות שזה אינו מכיל את כל החומרים הרשומים במוצר הראשון. ולכן אם נראה לכן שמשהו חשוד, לא ברור – תשאלו את המוכר, תשאלו במשרד הבריאות, אם זה מזון בכשרות, אפשר לבדוק מול המשגיח, בעולם הקוסמטיקה תבקשו לדבר עם עובד המעבדה וכו'.
- ככל שיש יותר חומרים/מצרכים ברשימה, כך המוצר יותר מעובד ופחות בריא וטוב ויש סיכוי שלהיפך – הוא יותר ויותר מזיק. כמובן שזה תלוי בסוג המוצר ובשימוש שלו. אם זה אוכל, או קרם פנים למשל.
סמלים ומידעים הנדרשים להופיע על גבי אריזת המוצר
על גבי כל מוצר, לכל שימוש שהוא, מחויב מבחינת החוק להופיע מס' סמלים ומידעים לתועלת הצרכנים. מאוד חשוב לשים לב ולקרא את המידע כיוון שהפרטים האלו נותנים אינדיקציה לטיב המוצר, לאיכותו ולאמינותו ולאפשרותנו לצרוך אותו (אם הוא מתאים לנו או לא).
- שם המוצר בעברית/באנגלית או גם וגם
- פרטים מלאים של היצרן כולל מי החברה המשווקת, איפה יושבת החברה, באיזה מקום נארז ועל ידי מי, עבור מי ובאיזו ארץ ייצור וכו'.
- תאריך ייצור ותפוגה. לא תמיד הם נכתבים אחד ליד השני. מומלץ מאוד לקרא
- הוראות הכנה/שימוש במוצר כולל אזהרות
- משקל נטו של המוצר בגרמים/קילו או במ"ל וכד'
- טבלת ערכים תזונתיים של המוצר בד"כ פר יח' מוצר ופר 100 גרם של המוצר ללא תוספות.
- כשרות המוצר ויחד עם החותמת או חותמות הכשרות השונות מופיע גם סימון של מזון פרווה או בשרי או חלבי בהתאם לסוג המוצר.
- סמלים בהתאם למוצר: במוצרי מזון נדרש לסמן מס' סמלים שונים:
- עיגול אדום לציון מוצרים שבהם קיים: "סוכר באחוז גבוה" / "נתרן באחוז גבוה" / שומן רווי באחוז גבוה
- עיגול ירוק לציון מוצרים או רכיבים טבעיים/ בריאים יותר המתאימים להמלצות התזונה של משרד הבריאות. במילים אחרות, מומלץ לצרוך מוצרים עם סימון עיגול ירוק.
- סימונים נוספים:
- "vegan friendly" – סימן של לב ורוד מעליו עלים ירוקים – הסימן מסמן שהמוצר מתאים לטבעוניים והכוונה שלא הוכנסו בו רכיבים מן החי (ביצים, חלב, בשרים וכו')
- נטול/ללא גלוטן: סימן של עלה חיטה עם איזשהו קו מתוח עליו, כולל כיתוב "ללא גלוטן" או "נטול גלוטן" או באנגלית "gluten free".
- דל לקטוז/ללא לקטוז: על מוצרי חלב זה בדרך כלל רשום. הכוונה היא שהמוצר מכיל מעט לקטוז (סוכר של החלב) או שאינו מכיל לקטוז.
- סימן של ארנב וכיתוב בעברית או באנגלית: "ללא מרכיבים מן החי" ו/או "לא נוסה על בעלי חיים"
- סימון אורגני יכול להופיע בווריאציות שונות בעברית או באנגלית. בדרך כלל יהיה כתוב בצבע ירוק. הסימון שמוצר הוא אורגני מלמד אותנו שלא הוכנסו אליו חומרים סינטטיים/כימיים (כגון חומרי הדברה חזקים ועוד), לא מהונדס גנטית ועוד. ולכן מוצר "אורגני" הינו בריא וטבעי יותר.
סיכום והארות נוספות
לסיכום אפשר לומר, שקריאת רשימת רכיבים כולל הסימנים/סמלים על גבי המוצר מלמדים אותנו רבות באשר למוצר עצמו ועל פיהם נוכל להחליט האם לרכוש ולצרוך אותו או לא.
כאשר יש שאלות/ספקות אפשר ומומלץ לפנות למשווקים/ליצרנים רצוי לפנות בכתב. עשיתי זאת כמה פעמים וכשיצרנים צריכים להשיב לשאלות כתובות, הם יתנו את המידע הנכון והמדויק ביותר. הם לא ירצו להסתכן במתן מידע שגוי לאחר שנשאלו עליו….
בנוסף, כשלא ברור, כשאין למי לפנות מבחינת משווק, אפשר לפנות למשרד הבריאות.
יחד עם זאת יתכנו טעויות ושגיאות.. וה' הטוב יציל אותנו וישמור עלינו.. אך אנחנו נעשה השתדלות לצרוך מוצרים טובים ככל האפשר שלא יזיקו לנו ונפיק מהם את מירב התועלת.
ממליצה לקרוא גם:
- עידוד ילדים לאכול פירות וירקות
- כיבוד בריא ליום הולדת לילדים
- חשיבות טיפוח אישי ובעיקר טבעי
- חשיבות תזונה נכונה ואורח חיים בריא
- ניקוי אבנית באסלה בקלות בעזרת חומרים טבעיים
- איך להכין דאודורנט טבעי בבית בחמש דקות