מתכון אריסה ביתית טעימה וקלה להכנה
אריסה הוא מתכון לממרח טוניסאי המשתלב נהדר עם מגוון סלטים, תבשילים ומאפים. כמובן, קיימת גם אריסה מרוקאית, אריסה טריפולטאית ועוד. אריסה יכולה להיות חריפה, פיקנטית או מתוקה (טוב זו לא עוגייה כמובן…).
זהו מתכון קל להכנה ששווה מאוד להשקיע. לדעתי הוא משדרג מאכלים רבים בבית. אני זוכרת שאימי ע"ה (כנראה למדה מסבתא ז"ל) נהגה להוסיף ממרח אריסה לסלטים לשבת או כשאכלנו פריקסה, היא הוסיפה אריסה לתבשיל מיוחד עם גרגירי חומוס שנהגנו לאכול במוצאי שבתות חורפיות ועוד.
אז זהו, המתכון לאריסה ביתית פשוט להכנה וטעים לאכילה… אז תכינו ושיהיה לכן לבריאות!
מצרכים
- בסיס האריסה:
- כ-300 גר' פלפל אדום מתוק יבש אפשר להמיר לחריף או לעשות חלק מתוק (2/3) חלק חריף (1/3) או בהתאם לטעם שלכן
- 2-4 שיני שום (מי שאוהב יכול לשים גם ראש שלם)
- תבלינים: כף גדושה מלח, 2 כפות פפריקה מתוקה/חריפה, כף כמון. אפשר להוסיף זרעי כוסברה ועשבי תיבול שאוהבים
- כ-120 מ"ל שמן זית כתית בכבישה קרה ועוד קצת לכיסוי האריסה
- להכנת ממרח אריסה:
- 2 כפות בסיס אריסה
- מעט מיץ לימון סחוט טרי או 1 קוביית לימון קפואה. לחילופין אפשר כפית שטוחה ממרח לימון כבוש
- 2-3 כפות מים
כלים
- סכין
- קרש חיתוך
- קערה גדולה
- מסננת
- מגבות מטבח נקיות או נייר סופג
- בלנדר/מעבד מזון
- צנצנת מעוקרת וקערית להכנת ממרח האריסה אם רוצים
- כפית/מרית סיליקון
מהלך הכנת בסיס האריסה
- מתחילים בהכנת הפלפלים האדומים: חותכים את החלק העליון. עורכים חתך לאורך כל אחד מהפלפלים
- מוציאים את הגרעינים הפנימיים שאותם זורקים ואת הפלפלים מעבירים לקערה גדולה
- שוטפים את הפלפלים היטב, מעבירים למסננת לסינון המים ומחזירים לקערה מלאה במים להשריה של חצי שעה לפחות (אל תדלגו על השלב הזה!)
- מעבירים לייבוש על מגבות/נייר סופג
- אפשר ללחוץ עליהם מעט שיוציאו נוזלים ואפשר לייבש מול השמש, אך לא יותר מדי זמן. הפלפלים לא צריכים להיות יבשים לחלוטין. הם צריכים להיות לחים. אחרת תתקשו מאוד לטחון אותם ולהפוך אותם לאריסה במרקם מושלם
- כשהפלפלים לחים, מעבירים למעבד מזון ומוסיפים את שאר המצרכים: תבלינים, שום ושמן
- טוחנים עד קבלת מרקם אחיד וחלק
- לאחר שקבלנו את המרקם הרצוי, מעבירים לצנצנת/כלי מעוקר שטוף ונקי
- ממלאים שמן זית עד כיסוי האריסה ושומרים סגור הרמטי במקרר
- למעשה סיימנו להכין את בסיס האריסה ונוכל להשתמש בה לשדרוג מגוון מנות: סנדוויצ'ים, פריקסה, דגים, ספגטי, חמין ועוד. למעשה ברוב המתכונים העושים שימוש בפפריקה ו/או ברוטב תוכלו להוסיף אריסה.
הכנת ממרח אריסה
- לתוך קערית/צלוחית מכניסים 2 כפות בסיס אריסה
- מוסיפים מיץ לימון, מים, כמון ותבלינים לפי הטעם
- מערבבים היטב למרקם אחיד וחלק
- זהו מוכן… לבריאות!!
נקודה קטנה להצלחת האריסה: חובה להשרות את הפלפלים במים, ולא לייבש יותר מדי הם צריכים להיות לחים. אחרת יותר קשה לטחון וזה יוצא יבש ולא ממרחי… לכן לא לוותר על ההשריה. תייבשו במגבת אבל שיישארו לחים.
מתכונים שאפשר לשלב בהם אריסה:
- פיש אנד צ'יפס
- חמין לשבת
- שקשוקה טעימה וקלה להכנה
- ספגטי ברוטב בולונז
- קציצות בשר ברוטב עגבניות
- דג סלמון כמו באולמות
- מתכון פשוט להכנת רוטב עגבניות רב שימושי
- לוביה עם בשר
- בשר מפורק בסגנון מזרחי
- בגט מקמח כוסמין מלא
- מתכון כבש בסיר עם תפוח אדמה
- פילה בקר במחבת
💜 בהצלחה בהכנה והרבה בריאות💜