איך לסייע לילדים להתמודד טוב יותר עם מצב חירום?

זמן קריאה: 5 דקותנשים ואימהות יקרות אני מזמינה אתכן להיכנס לקרא על שיטתי הפשוטה והיעילה המסייעת לילדים ומבוגרים כאחד להתמודד באופן חיובי ואפקטיבי. בהצלחה

שיטה יעילה לשינוי דרך התמודדות במצבי חירום

יתכן שכבר התרגלנו למצבי חירום ויתכן שלא… יתכן שילדינו מורגלים לחיות בחירום, יודעים בדיוק מה עליהם לעשות בזמן הישמע אזעקה או קריאת חירום על שריפה, רעידת אדמה וכו'… אך יחד עם זאת לרובנו ולרוב הילדים קשה ההתמודדות מבחינה רגשית, ובעיקר כאשר המצב מתמשך…

הלחץ, המתח החששות והחרדה מפני ההווה והעתיד מציפים אותנו ומעוררים בנו רגשות קשים… אם אצלנו כך, קל וחומר בקרב ילדינו. לרוב, ילדים יתקשו להתמודד ביעילות עם אותן מחשבות מציפות ורגשות שעולים להם. התמודדות לא יעילה עם מצב חירום עלולה לפגוע בדרכים שונות בנו, בילדים (נפשית/רגשית, תפקודית) ובהתפתחותם. לפיכך, ראוי ורצוי ראשית לערוך הכנות בשגרה, לדבר איתם על כך כדי שיהיו מחוסנים ומוכנים לקראת מצב חירום שלא יבוא ולא יהיה… וכן לסייע ולתמוך בהם במהלך מצב החירום.

בטרם תקראו חשוב לי להבהיר ולציין כי בפוסט זה הבאתי בפניכן טיפים ועצות כלליות לסיוע מידי בזמן חירום. הבאתי את גישתי האישית, מה שעזר ועוזר לי ולילדיי להתמודד עם מצבי חירום. מי שמרגישה צורך עבור עצמה או ילדיה, מומלץ וכדאי לה ביותר לפנות לגורמי טיפול רלוונטיים מקצועיים לקבלת עזרה וייעוץ מקצועיים. שימו עיניכן על עצמכן ועל ילדיכן כי הם מקור אושרנו משוש חיינו ועתידנו. אל תזניחו מצבי מצוקה. לא להגיד "זה יעבור" בלי לתת את ההתייחסות הנכונה המיטיבה כל ילד/ה בהתאם למה שזקוק/ה.

חירום – כשיטה להתמודדות עם מצבי חירום

כעת, אתאר בפניכן את שיטתי הפשוטה שתוכל לסייע לכן ולילדיכן להתמודד טוב יותר עם מצבי חירום: היעזרו במילה חירום כדי לזכור את שעליכן לעשות בזמן חירום כך תגרמו לעצמכן ולילדיכן לשנות גישה והתמודדות עם מצבי החירום. בהצלחה רבה ושנדע ימים שקטים ושגרתיים!

חירו"ם: חיוכים יצירות, רגשות ומשחקים. 

חיוכים

זה יישמע לכן מגוחך ואולי לא במקום, אבל דווקא בעת שהייה במרחב מוגן, בזמן אזעקה כשסף הלחץ והחרדה עולה וגובר חייכו לעצמכן לילדיכן. החיוך גם אם הוא חיצוני ומאולץ יגרום אוטומטית לגוף לשחרר אנדורפינים ("הורמון מצב הרוח"), ומביא לדיכוי רמות הקורטיזון, האדרנלין והדופמין – הורמונים הקשורים בלחץ ומתח. כתוצאה מכך הגוף יירגע… 

ערכו ניסוי: בקשו מהילד לבטא רגשות קשים שהוא חש (אם הוא חש אותם כמובן) בחיוך! כן כן! תראו שאוטומטית הוא יתחיל לחייך ולצחוק באמת! נסו בעצמכן לכעוס בחיוך. תחייכו ותגידו שאתן פוחדות… זה לא הולך יחד! בדיוק כמו שלכעוס בנחת, בשלווה, בשמחה, בשקט לא הולך…. תרגיל זה גורם לחיוך אמיתי ולצחוק! החיוך והצחוק מדבקים ומחזקים אותנו בהתמודדות עם מצבי חירום! בוצעו מחקרים רבים מאוד ונכתבו מאמרים רבים עוד יותר המדברים בעד החיוך והשפעתו אפילו על הארכת תוחלת החיים! עד כדי כך!!! (לא לחינם אנו מצווים ללמוד ולקיים מצוות התורה בשמחה וגם להישמר מאוד לנפשותינו…)

שחקו בחידונים כגון: שאלות שאלתיות, חידון מילים שונות בקריאה הפוכה עוד רעיונות לחידות תמצאו בקטגוריית סיפורים ומשלים ספרו בדיחות, היזכרו בחוויות משמחות, מצחיקות בפדיחות משפחתיות.. זה ירומם את המורל ומצב הרוח וזה עוזר לשמור על האווירה הטובה בבית. למנוע מריבות ולחצים, בעיות פיזיות ועוד.

יצירות

עיסוק ביצירה כלשהי מסייעת לגוף להרפות, מהנה ומביאה מרגוע, מרפה לחצים ומתחים. השתמשו בכל דבר שיש לכן בהישג יד שיעזור לכן להביע מוחשית את מחשבותיכן, תחושותיכן ואילו של ילדיכן. דרך היצירות, תוכלו לדעת מה מתרחש בליבם ובראשם של ילדיכן? אילו רגשות עולים להם? מחשבות? אילו שאלות מעסיקות אותם? חשוב לשוחח על כך ולהיעזר באנשי מקצוע בהתאם לצורך. להלן רשימה של מס' יצירות רלוונטיות:

בקטגורית ילדים , וסיפורים תוכלו למצא רעיונות נוספים ליצירות ופעילויות.

רגשות

יש לתת מקום לעצמכן ולילדיכן לדבר על הרגשות ולתת להם ביטוי. תצטרכו בעצם לעשות מה שנקרא "נורמליזציה של המציאות". כלומר, לנרמל (מלשון נורמלי) את המציאות. להסביר לילדים שזה נורמלי לפחד ו/או להרגיש ולבטא רגש קשה אחר במציאות כשלנו. אל תילחצו מזה שהילד מפחד או מבטא רגש קשה אחר. בשום פנים ואופן אל תפסלו רגשות. אל תאמרו לו זה לא מפחיד, אל תפחד, אסור לפחד, רק תינוקות מפחדים… אסור לשלול את רגשותיהם.

חשוב להסביר להם שאתם מבינים אותם. תנו לגיטימציה לרגשות וסייעו להם להרגיש ביטחון למרות המצב. למשל: יש לומר לילד המפחד: " זה טבעי ונורמלי שאתה מפחד כשיש אזעקה. גם אני הייתי מפחדת בגילך במצב כזה.. אבל למדתי להתגבר על הפחד. תראה אנחנו בבית, בבית יש מרחב מוגן. כשיש אזעקה אנחנו נכנסים אליו ויותר קל לנו להתמודד. שזה כבר פחות מפחיד כשאני חושבת או מסתכלת על המזוזה למשל, מתפללת, ונזכרת שה' שומר ומגן על עם ישראל…". חשוב בשיחה, לא לחשוף אותם לפחדים מיותרים, לזוועות שיכולות להתרחש. הם לא צריכים לשמוע חדשות… מספיק מה שהם חשופים אליו בהתאם למציאות. אותה יש להסביר ולתת מענה לשאלותיהם בהתאם למסוגלות ההבנה שלהם. מה שנקרא לדבר בשפתם. ולא לשקר להם ולתת להם תמונה של מציאות שלא קיימת.

בהמשך השיחה, בדקו יחד איתם מה כן ניתן לעשות כדי שירגישו בטוחים יותר גם במרחב המוגן וגם מחוצה לו: להתפלל, לקרא ספרים, לחשוב מחשבות חיוביות וכמובן לעסוק ביצירה, בעשייה כלשהי, בחיוך, במשחק ועוד. כן צריך לשוחח על הרגשות, לתת מקום ופתרונות אינסטנט גם רגעיים מידיים להרגעה כגון נשימות ובהתאם לצורך לפנות לגורמי טיפול כגון יועצים, פסיכולוגיים, עובדים סוציאליים, רופא משפחה וכד' ולא לדחות טיפול במצבי מצוקה.

מאוד חשוב לא להינעל/להיתקע על הרגשות. כדי לדבר, כן שיוציאו אבל הכי חשוב שיפעלו. שיהיו בעשיה, שיהיו בחשיבה שכלית. תנו להם דברים טכניים מעשיים לעשות/לספור/לספר/להקריא.

אולי הפעילות בנושא רגשות לילדים תוכל לסייע גם כאן.

משחקים

נצלו את הזמן למשחקים. המשחק גורם להנאה, לחיוכים, לחיבור וקרבה בין בני המשפחה המשחקים. המשחק מפיג את החרדה והמתח ומהווה סייע נוסף לגוף למצא את המרגוע לו הוא זקוק. בנוסף, באמצעות המשחקים ניתן להעביר מסרים רבים חינוכיים, מחזקים, להעביר תחושת ביטחון, שלווה ועוד.
בנוסף, המ' היא גם משפחה. למשפחה יש תפקיד וכוח גדול מאוד בהתמודדות עם מצבי חירום ובכלל עם החיים. כשמשפחה מלוכדת, מחוברת, אוהבת ותומכת זה הדבר אולי הבסיסי ביותר לחוסן נפשי לבריאות נפשית. נצלו את זמן השהות יחד במרחב המוגן להתחבר יותר אחד לשני, לבטא אהבה קרבה, וכמובן – לשחק יחד.

הצעות למשחקים:

בקטגורית ילדים תמצאו עוד רעיונות למשחקים רבים…

בפוסט איך להעביר את הזמן בכיף במרחב המוגן הבאתי רשימת ציוד שכדאי להכניס למרחב המוגן כולל טיפים להפעלת הילדים על ידי משחקים קלילים ומהנים …

לפני סיום הפוסט מס' המלצות:

טיפים והמלצות נוספות

  1. חשוב לשהות באותו חדר: הלכידות המשפחתית מאוד תורמת לתחושת הביטחון ולאווירה הנעימה למרות מצב החירום
  2. בצעו תרגילי נשימה להרגעה. אפשר להיעזר בסיפור שלוות היער הקסום – דמיון מודרך להרגעה, הרפיה ושחרור כדרך לתרגול נשימות ודמיון מודרך שמאוד עוזר להרגיע.
  3. כדאי לבצע תרגילי מתיחה וספורט קלילים גם במרחב המוגן, בעת או לאחר אזעקה.. זה מאוד חשוב ותורם להרפיית הגוף
  4. הנעימו את השהות על שירה משותפת של פיוטים מרוממים, מלאי אמונה ותקווה, ואם זה לא שבת או חג, אפשר להשמיע מוזיקות שקטות ורגועות או את הפיוטים עצמם… מאוד תורם לשמחה והשמחה תורמת להעברת הזמן כמה שאפשר בטוב. למרות המצב.
  5. דברו עם הילדים ותנו לגיטימציה לרגשותיהם. כפי שכתבתי לעיל. ואל תחשפו אותם למראות, לשמועות, לחדשות שהם לא צריכים ולא חייבים לשמוע ולראות. אתן רואות חדשות? אוקי, רק אתן. לא לתת להם לראות, אין להם שום צורך בכך. ספרו להם בקצרה בשפתם, בלשונם שיוכלו להבין מה הולך בלי להבהיל יותר מהצורך. כן ידעו שיש מצב חירום ואי אפשר לצאת החוצה לטייל למשל. אבל תחסכו מהם את כל הזוועות… אין צורך. תשמרו ותגנו עליהם כמה שאפשר – זה גם בגוף וגם בנפש. בנשמה.
  6. ממליצה להיכנס לפוסט: איך להעביר את הזמן בכיף במרחב מוגן?
  7. ספרו לילדים סיפורים ומשלים סביב נושאים שונים בהתאם לתקופה או סביב מוסרי השכל כגון אחדות, אהבה וכו'.

מידע נוסף איך להגיע לנחת תוכלו לקרא בפוסט "נחת".

והעיקר העיקר- שיבוא שלום במהרה….

💜אל תשכחי לסמן👍להגיב ולשתף👋 בפוסט הבא💜

הצטרפי לשיחה

4 תגובות