זמן קריאה: 4 דקות מדריך להכנת הירוסול – מים ארומטיים מצמחים או פרחים. בהצלחה ותיהנו!

איך להכין הידרוסול פרחים/צמחים

הידרוסולים הם מי צמחים ונקראים גם בשם: מים ארומטיים. שם נוסף הוא מי פרחים. הכוונה היא אותה כוונה, רק שבמי פרחים, מכינים אותם רק מפרחים בלבד.
מדובר על תמצית של צמח או פרח המיוצרת על ידי דיסטילציה עם מים. (ראו בסוף הפוסט מה הכוונה למונח דיסטילציה). בתהליך זה, אדי המים המתאדים ונאספים בתהליך, נושאים את הארומות והחומרים הפעילים מהצמח או הפרח, אף באופן פחות מרוכז מאשר שמן אתרי.

ההידרוסולים משמשים במגוון רחב של תחומים, כולל בתחום הקוסמטיקה הטבעית, כתרופות "סבתא" ועוד. חלקם משמשים כמפיגי מתחים, מרגיעים, אחרים טובים לשיפור מצב העור/השיער וישנם המפיגים עקצוצים, דלקות ועוד.

ההידרוסולים הביתיים שאינם מכילים חומרים משמרים נשמרים במקרר בבקבוק זכוכית כהה ויכולים להחזיק בערך כחודש לאחר מכן יש לבדוק שלא העלו עובש ואם הריח נותר כשהיה.

מקווה שתיהנו מהמידע ויהיה לכן לתועלת!

מדריך להכנת הידרוסול (מי פרחים)

במדריך שלפניכן הכנתי לעצמי, הידרוסול גרניום אך התהליך זהה עם כל שאר הפרחים/צמחים. בסוף הפוסט תמצאו קצת הסברים שלקטתי מכל מיני מקומות על תועלות הידרוסולים שונים.

כלים ומצרכים נדרשים

  • עלי גרניום טריים או כל סוג אחר של צמח/פרח – צריך לקחת בערך 3 חופנים למלא צלחת סטנדרטית.
  • 500 מ"ל מים מזוקקים
  • סיר עם מכסה
  • קערת זכוכית/קרמיקה עמידה לחום (צריכה להיכנס לתוך המים הרותחים לאיסוף ההידרוסול)
  • קוביות קרח/שקית קרח
  • בד טטרה לסינון
  • משפך קטן
  • בקבוק/מיכל אחסון זכוכית כהה (עדיף) מעוקר עם פקק ספריי או רגיל

הוראות הכנה

  1. שטפתי היטב את עלי הגרניום כדי להסיר מהם כל לכלוך/אדמה וכו'.
    • כדאי לבחור פרחים/צמחים אורגניים. עלי הגרניום הגדלים אצלי במרפסת, גדלים באדמה אורגנית ללא חומרים כימיים.
  2. לקחתי קערית זכוכית עמידה בחום והנחתי אותה במרכז הסיר.
    • סידרתי את עלי הגרניום מסביב לקערה בתוך הסיר וכיסיתי אותם במים מזוקקים. שימו לב לא מכניסים מים בכלל לקערית. רק עלי הגרניום מכוסים במים.
  3. הנחתי את מכסה הסיר הפוך כך שיהיה שיפוע כלפי מטה לכיוון הקערה.
  4. הרתחתי את המים על אש בינונית. לאחר שהמים מתחילים לרתוח, הנמכתי את האש.
  5. על המכסה הנחתי קרח. מטרת הקרח היא לקרר את מכסה הסיר, וכך, במגע האדים החמים מאוד עם מכסה הסיר הקטן, האדים יהפכו למים והם יפלו לתוך הקערית – כך נאסוף את ההידרוסול.
    • את הקרח לקחתי מהמקפיא שלי שלצערי מוציא קרח – מה שבד"כ חיסרון, הפעם היווה יתרון.
    • נקודה בקשר לקרח – אם לא תשימו קרח, המים לא ממש יפלו חזרה.. קחו לדוגמא כל תבשיל שאתן מבשלות, האדים נצמדים למכסה ויהפכו למים רק כשתרימו את המכסה = כלומר שהטמפ' תרד והמכסה יתקרר. לכן חשוב מאוד לשים קרח.
  6. נתתי לסיר להתבשל כך בערך 20 דק'. לאחר מכן ווידאתי שיש לי עוד מים בסיר ושהקערית מתמלאת בהידרוסול ואינה עולה על גדותיה. נתתי לזה עוד קצת בישול עד שראיתי שנגמרו המים שבסיר ואז כיביתי את הכיריים.
  7. בינתיים, עקרתי בקבוק זכוכית שאליו תכננתי להעביר את ההדירוסול.
  8. לאחר סיום התהליך, הוצאתי בזהירות מהסיר, את הקערית המכילה את ההידרוסול גרניום שהכנתי מהסיר ונתתי לה להתקרר לטמפרטורת החדר.
  9. את המים העברתי בזהירות לכלי אחר שעליו הנחתי בד טטרה לסינון המים (לכל מקרה, זה לא חובה)
  10. לאחר מכן, העברתי את הידרוסול הגרניום לבקבוק הזכוכית ולבקבוק נוסף, אותם ואחסנתי במקרר להארכת חיי המדף (משהו כמו 2-3 שבועות במקרר…).

סוגי הידרוסולים שונים ושימושיהם

לכל צמח/פרח יש תועלות שונות ולכן כל הדירוסול מיועד לשימוש אחר.
אפשר להשתמש בכל הידרוסול בדרכים שונות כגון: כמי פנים, כתרסיס לרענון הפנים, הוספה למסכות פנים, או כחלק מתכשירים קוסמטיים שונים כמו קרמים – זה יכול להחליף את הפאזה המימית של הקרם (אני השתמשתי גם לקרם פנים וגם לקרם לחות לשיער).
חשוב לזכור ולבדוק את התאמת השימוש לכל הידרוסול בהתאם לצרכים האישיים והרגישויות. עוד אציין, כי בשונה משמנים אתרים, אשר ברובם הגדול אסורים בשימוש בצורתם הגולמית אלא אך ורק בשמן נשא, את ההידרוסולים לא צריך לערבב עם עוד חומר כדי להשתמש ואפשר להשתמש בהם כך. בנוסף, שמנים אתריים רבים לא מתאימים לכולן לא לכל מקום בגוף בגלל הריכוז המאוד גדול של החומר אותו הם מכילים. לעומת זאת, ההידרוסולים כן יכולים להתאים כמעט לכולם ולכל מקום.
בכל אופן, כל אחת תבדוק, תבחר ותשמש בהתאם לשיקול דעתה ולאחר ייעוץ מקצועי אם יש צורך בכך.

יש מגוון רחב מאוד של הידרוסולים/מי צמחים. באופן כללי אציין כי מי צמחים כמו של לבנדר, גרניום, מנטה, הדס, ורד, הממליס, עץ התה – מתאימים לפנים עם עור שמן ואקנה. זו בעיה נפוצה בקרב רבות מאתנו… ויש כמובן צמחים המתאימים לפנים יבשות כמו: קמומיל, פריחת התפוז ועוד.

סיכום ומידע נוסף

כפי שראיתן, מאוד פשוט להכין מי פרחים/צמחים – מים ארומטיים או הידרוסולים בבית. זה מאוד פשוט, קל וזול וגם מאוד מעניין וכיף. בזמן בישול הגרניום – כל הבית התמלא בריח מדהים של גרניום… במים הללו השתמשתי להכנת קרם פנים וקרם לחות לשיער.. אם רוצים לשמר אותו זמן רב יותר אפשר להוסיף גליצרין צמחי – משהו כמו 1% – 5% גליצרין צמחי.
אני לא מבטיחה שזה יאריך בצורה משמעותית את ההידרוסול וחבל להשתמש לדעתי, בחומרים משמרים יקרים וחזקים יותר. אף על פי שקיימים גם חומרים משמרים טבעיים וטובים (הם יקרים).
אם אתן משתמשות בו בתדירות גבוהה כמי פנים זה ייגמר יחסית מהר ואם אתן משתמשות כמרכיב נוסף למוצרים קוסמטיים שונים – אז בלאו הכי בחומרים הללו מכניסים חומרים משמרים.. כך שלדעתי חבל להוסיף גם למים האלו חומר משמר.

מ 500 מ"ל של מים מזוקקים יצא לי כ 250 מ"ל מים ארומטיים. הבקבוק של ה 100 מ"ל כמובן לא הספיק לי אז הכנסתי לבקבוק שקוף אבל לכתחילה עדיף בזכוכית כהה.

דיסטילציה היא תהליך כימי שבו נפרדים רכיבים שונים בתערובת נוזלית על פי רמות רתיחה. התהליך מבוסס על העובדה שכל חומר נוזלי מתאדה בטמפרטורה מסוימת, וכאשר החומרים יחד עם הנוזל מתחממים, הללו מתאדים יחד (החומרים והמים). זה בעצם התהליך של הכנת ההידרוסול. כלומר המים המתאדים, מתאדים יחד עם החומרים המתאדים מתוך הצמח (שאינם מים).

אני מזכירה כי כל המובא כאן אנו בא להחליף ייעוץ מקצועי, וכי כל העושה שימוש במידע זה עושה זאת על אחריותה הבלעדית. המידע מובא באופן כללי להעשיר את הידע שלכן ולשימושכן האישי אם תבחרו בכך.

בהצלחה ותיהנו מתוצר טבעי, נקי וטוב שאתן הכנתן בעצמכן בע"ה…

מידע נוסף בתחום:

הצטרפי לשיחה