עידוד, קידום ושימור התנהגויות חיוביות אצל ילדים
דוגמאות לפתק נחת לילדים בגן לפי נושא
נשים ואימהות יקרות,
ברצוני להתמקד הפעם בנושא עידוד, חיזוק ושימור התנהגויות חיוביות. אשים דגש על ילדים אך הרעיון מתאים לכולם, בכל עת ובכל זמן. קריאה מהנה ומועילה!
הקדמה קצרה
אני מניחה שאי פעם בעברכן קבלתן מכתב או פתק נחת מאמא, אבא, מורה, חברה טובה.. ממישהו.. איזו הרגשה ותחושה נפלאה אפפה אתכן ברגע קבלת הפתק?! כמה כיף להיזכר בכך! אבל מתי אתן נתתן פתק כזה? ומתי קבלתן אתן מעצמכן פתק נחת בפעם האחרונה? רבות מכן ישיבו שמזמן. מזמן קבלו פתק נחת ממישהו רק בילדות בגן אולי… וזה חבל. פתק נחת או מכתב נחת אפשר להעניק אחד לשני ואני לעצמי בכל עת ובכל זמן.
אני רוצה להסביר לכן את משמעותו של פתק נחת, אציין את עקרונותיו המנחים ורעיון לשימוש בו. והכל כרגיל, תוכן פשוט קליל ויעיל. מינימום משאבים מקסימום רווחים! תראו איך בעזרת מספר מילים נקבל דרכי פעולה יעילים. ונתחיל בדוגמא לפתק נחת.
דוגמא לפתק נחת
לגננת / למורה שלום ובוקר טוב,
אני שמחה מאוד ומתרגשת לספר לך ש…. (שם הילד/ה) שיחק/ה מאוד יפה כמו בוגר/ת!
הוא / היא חלק/ה עם אחותה הקטנה, ויתר/ה ואספ/ה בסוף את כלל הצעצועים למרות שהייתה כבר עייפה מאוד.
ממש ישר כוח ל.. (שם הילד/ה) הגדול/ה!!!
לפתיחת הפתק ולתוכנו תוכלנה להיעזר במילים הבאות:
אני נרגשת / מתרגשת לספר, שמחה על…, סיפוק ואושר אמיתי לראות כמה ש… גדל/ה…
לאחר מכן תכתבו על הצלחות, השגות, למידה, הבנת ועשיית דברים חדשים או דברים שבעבר היו קשים. ועוד.
וסכמו את הפתק במשפט המראה את שמחתכם / גאוותכם ואמונתכם כי גם להבא הילד / ה יצליחו ויתמידו בהתנהגותם.
אני מאחלת לכן, קריאה מהנה והלוואי שזה יעזור לכן, לעצמכן ולילדיכן להתמיד בהתנהגויות חיוביות ומקדמות.
מושגים בקידום ושימור התנהגויות חיוביות
יצא לכן לחשוב קצת מעבר על המושגים: עידוד, מחמאה, חיזוק ותמריץ? בפוסט נחת הבאתי דרכים שונות להגעה לנחת. בין יתר הדברים הסברתי כי כדי להגיע לנחת צריך חיזוקים ותמריצים. פתק נחת הוא אחד האמצעים לתת עידוד, מחמאה, חיזוק ותמריץ לילדים בחינם. אתחיל בהסבר המושגים:
משמעות המילה עידוד עבורי היא: לתת עוד יד. שמנה לב למילה יד המסתתרת בתוך המילה עידוד = עוד יד.
מחמאה היא "מילה חיובית מציינת אהבה הערכה". בנוסף, כאשר נותנים מחמאה למישהו אנו משדרים למח שלו שהוא מח מאה (100). ובעצם זו גם: מילה חיובית מעניקה אות הוקרה.
כלומר, כאשר ילד מקבל "יד נוספת" לפעולה ומילים המשדרות אליו אהבה, הערכה והוקרה זה מגביר אצלו את תחושת הביטחון והערך העצמי וכן תחושת המסוגלות שלו עולה וכך התנהגותו משתפרת והוא מסוגל להתמיד בהתנהגויות חיוביות.
למושגים חיזוקים ותמריצים יש שתי משמעויות: חיובי ושלילי. בניגוד למחמאה ולעידוד שהן מילים חיוביות מובהקות.
המילה חיזוק מגיעה משורש חזק. שזהו אותו שורש מהפועל להחזיק. הגדרת המילה חיזוק: בפסיכולוגיה, חיזוק הוא גורם המגביר את הסיכוי להתרחשותה של התנהגות מסוימת של האורגניזם. כלומר, החיזוקים בכללם הם כל המעשים שמחזיקים ומחזקים. אם הם חיוביים אזי הם מסוג עידוד. כי לחזק ולהחזיק = לתת יד, לתמוך.
בדומה לכך, ההגדרה של תמריץ היא: המרצה, הוספת מרץ, זירוז. על ידי עידוד מוסרי או גמול חומרי מסוים. כלומר, תמריץ הוא עידוד ומחמאה גם יחד.
לפיכך, פתק נחת, הוא מכתב קצר, המכיל בתוכו מילות עידוד ומחמאות. בעצם כתיבתו ונתינתו לילד הוא מהווה חיזוק ותמריץ חיובי לקידום וחיזוק התנהגויות חיוביות.
עקרונות מכתב/פתק נחת: מה כותבים בפתק ומה לא? מתי וכמה נותנים ומה עושים?
לאחר שהבנו את משמעות מכתב/פתק נחת, נעבור להסבר תוכנו ושימושו.
אימהות רבות נתקלות בקושי גדול בכל הקשור לפתק נחת. הן אינן יודעות מה לכתוב בו? כמה פעמים לתת פתק לילד? והאם זה מתאים רק לזמני הגן ובית הספר?
אנסה לענות על שאלות אלו במתן עקרונות מנחים לפתק נחת.
- במכתב או בפתק נכתוב רק מילים טובות וחיוביות: מילים תומכות, הנותנות עוד יד וגורמות למח להרגיש 100! מילים אלו משדרות אהבה הערכה והוקרה לילד על פועלו ורצונו.
- נכתוב רק דברים אמיתיים, בתמציתיות, בדיוק ובבהירות.
- נכתוב בכתב יד: כתיבה ידנית מראה לילד שאנו משקיעות בו, חושבות עליו, מתייחסות ממש למה שעשה ונותן הרגשה חמימה וביתית יותר.
- התקדמויות קטנות: נציין גם התקדמות קטנטנה שהייתה לילד בנושא שהתקשה בו בעבר או לא התנסה בו כלל. כך הילד למד שאנו שמות לב לכל ואנו מתייחסות גם לדברים קטנים…
- גיוון מילים: נגוון במילים ובמעשים בין פתק אחד למשנהו. בכך, נעשיר את שפת הילד ונתייחס למספר רחב יותר של התנהגויות, מידות, מעשים של הילד.
- קריאת המכתב/הפתק: יש להקריא את הפתק בפני הילד לפני מסירתו ולשאול את דעתו עליו. יש לזכור כי בסופו של דבר הפתק מכיל מידע אישי של הילד לכן הוא צריך להסכים על תכנו. אם יש דבר שלדעתו חסר או לא מדויק נשוחח עימו על כך ובמידה ומצאנו לנכון, נתקן זאת וכך נלמד אותו שאפשר להודות שטעינו ולתקן את הנדרש.
- תדירות: נשתדל לכתוב פתק נחת לילד לפחות אחת לשבוע ולא יותר מפעמיים (כמובן אם הילד זכאי מבחינתכן לקבל). אפשר לבחור יום קבוע בשבוע כגון כל ימי ראשון לסיכום השבוע שחלף. כך הילד יודע ומצפה לפתק ויקבל תמריץ להתנהגות טובה למהלך השבוע. אפשר להזכיר לו גם את עניין הפתק לזמנים מורכבים ורגישים. רצוי לא להכביר בפתקים ולא לתת כל יום. שאם יתרגלו אליו הוא יאבד מערכו.
- בחופש הגדול ובימי חופשה במהלך השנה, רצוי גם לתת לילד פתק נחת. זכורנה הפתק אינו מיועד לגננת. אלא מיועד לילד עצמו ולכן שייך לתיתו בכל עת ובכל זמן.
דגשים נוספים וסיכום
יש לדעת כי פתק נחת מתאים לכולם, לכל הגילאים ובכל זמן. כן לא רק לילדים ולא רק לזמני הלימודים!!
בימי החופש הגדול / חופשות ארוכות, אפשר להציע לילד לצבור כמה שיותר פתקי נחת ובסוף החודש / החופש – בהתאם למסוגלותו להמתין ולהבין בזמנים – להעניק לו פרס כלשהו שתבחרו.
ילדים בגילאים גדולים כולל מתבגרים: תוכלנה להשאיר מכתב או פתק קצר מלא בנחת על שולחן הילד/ה כך תהיה לו/ לה הפתעה נעימה בהשכמת הבוקר או אחרי חזרה מיום עמוס ומורכב… ואם הפתק מתקבל בצירוף שי קטן וסמלי, אז השגתן את המטרה באופן מושלם! פתק קטן כזה יכול לעורר נפלאות!
את הפתקים "הביתיים" אפשר להדביק במחברת / אלבום מיוחד. כך יישארו למזכרת ויוכלו להיות לעזר בזמנים רגישים ועדינים… בתקופה של חולשה וקושי… זכירת מילים חמות וחיוביות כאלו, יכולה לעזור להתעודד, להתמודד ולהתגבר על מכשולי ואתגרי החיים.
דבר נוסף שחשוב לי לכתוב לכן, לגבי בעלינו ואנחנו.
גם הם וגם אנחנו עצמנו זקוקות מדי פעם לפתקי נחת. לא צריך לחכות שמישהו ייתן לנו.. נעניק אותו לעצמנו ולסביבתנו. כן תוכלנה בהחלט לתת לעצמכן "פתק נחת"… גם אם לא בצורה כתובה… וכן תנו גם לבני זוגכן פתק נחת מותאם.
היינה יצירתיות וחשובנה על דרכים שונות להפתיע ולהראות לבן הזוג את הערכתכם והוקרתכם אליו!
זכורנה תמיד:
למילים בכלל יש משמעות וכח עצום! מילה טובה מסוגלת לשפר ולהעלות מצב רוח, מילים מסוגלות לתת כח,
מילה חיובית יש בכוחה לשנות ולהביא להצלחות גם במצבים מורכבים ורגישים.
וזה הסוד הקטן של "פתק נחת". פתק קטן בעל יכולות אדירות! שנו גישה, הביטו על ההצלחות גם אם הן קטנטנות!
תוכלנה לשחק גם במשחק כל הכבוד – אמצעי נוסף לחיזוק וקידום התנהגויות חיוביות בנוסף להיותו משחק משפחתי בעל ערך משפחתי עצום.
בהצלחה רבה מכל הלב…
💜אם אהבת והמידע עזר לך – אל תשכחי לסמן 👍, להגיב ולשתף💜
וואווו תודה ענקית
תודה רבה לך! שמחתי לסייע…..אם תרצי, יש גם דוגמאות לטבלאות התנהגות לילדים
בהצלחה וחודש טוב ומבורך!
שלום רב
הבן שלי הוא בן 29 הוא חי אתי יחד עם האחים שלו שהם גדולים ממנו.
והבן 29 מתנהג אלי שאני לא בסדר אני כמו חיילת והבן כל הזמן עצבני נסתי לדבר איתו אני לא מצליחה
מקלל משפיל אותי כל הזמן.
אני מכנה לא אוכל הוא מקלל ולא אוכל
הפסקתי להתייחס אליו כמעת חודש אני לא מדבר איתו ולא מכינה לא כלום.
מה אפשר לעשות כדי לחיום בשלום?
אלוהים ישמור
תורק דלתות, מקלל, משפיל וכל הזמן עצבני!!
שלום לך ותודה על השיתוף! לפי תיאורך הקצר, ניכר כי את סובלת וקשה לך מאוד. ואני מאוד מבינה את תחושותייך.
אני ממליצה לך לגשת לייעוץ מקצועי כדי להגיע להבנה מעמיקה של הבעיה. האם הילד סובל מבעיה כלשהיא? איך היחסים עם שאר האחים בין הילד לבינם בינם לבינך? האם זו תופעה חדשה? יש עוד הרבה מאוד נקודות שצריך לברר כדי להבין את המתרחש ולנסות להציע פתרון הולם ויעיל שיוכל לגשר ביניכם ולהסדיר את היחסים. באתר יש דרכים, כלים עצות וטיפים אך במקרה כמו שאת מתארת נראה לי שצריך משהו מעמיק יותר.
בהצלחה רבה!
סופר חשוב. בדיוק השבוע כאב לי שלא כתבתי לבת שלי פתק נחת כי היא לא התנהגה כל כך יפה לאחיות שלה בשבת. והיה חשוב לי שתבין שיש מחיר להתנהגות שלה…היא ביקשה שאכתוב לה ואמרתי לה אבל איזה מעשה טוב עשית היום?? תגידי לי ואני אכתוב….והראתי לה שהיא לא הייתה כל כך בסדר בשביל פתק נחת.
וואו, תודה על השיתוף. מציעה לך לשוחח איתה שוב על מה שאירע ולתת לה הזדמנות לתקן. בהצלחה רבה!