זמן קריאה: 4 דקותמתכון מפורט להכנת עוגת שיש כולל הסברים, טיפים והמלצות להצלחת העוגה. לבריאות!

מתכון לעוגת שיש אוורירית, רכה וטעימה במיוחד

עוגת שיש היא עוגה העשויה משתי בלילות בלפחות 2 צבעים שונים: בלילה אחת בהירה ללא קקאו, ובלילה השניה כהה עם קקאו. עוגת שיש נקראת כך משום שהפנים שלה מזכיר שיש. משלבים את שתי הבלילות בצורות שונות: כתמים, שמיניות, טיפות וכו'. כל שילוב יוצר מראה פנימי אחר לעוגת השיש.

לפניכן מתכון להכנת עוגת שיש מוקצפת במרקם וטעם מושלם! ההכנה יחסית קלה ופשוטה, המרכיבים בסיסיים, איכותיים וכמה שיותר בריאים (נו בכל זאת – עוגה …). השתדלתי לתת לכן טיפים והסברים מפורטים ככל האפשר שתצליחו גם אתן להכין את העוגה..

בהצלחה רבה והרבה בריאות!!

מצרכים להכנת העוגה

  • 5 ביצים L או 6 ביצים M (ואפשר גם רק 5 M אני שמתי 6 שתצא עוגה גבוהה יותר)
  • 100 גרם סוכר קנים או רגיל (סוכר לבן רגיל שמים 150 גר')
  • 1 שקית סוכר וניל או 1 כפית תמצית וניל
  • 1/2 כוס (100 גר') שמן זית או שמן צמחי אחר שבו אתן משתמשות
  • 3-4 כפות קקאו נא (או מה שיש לכן)
  • 1/3 כוס מים פושרים (80 גר' מים, אם אתן משתמשות בקמח לבן שימו פחות מים 1/4 כוס = 60 גר')
  • כוס קמח כוסמין מלא 120 גר' (אני מוסיפה גם קמח שיבולת שועל בערך 50 גר' וגם מעט קמח חומוס).
    אם אתן משתמשות בקמח לבן רגיל, שימו 140 גר')
  • 1 אבקת אפייה (אני שמה במקום: רבע כפית אבקת סודה לשתייה)
  • תוספות אפשריות: קוקוס, אגוזים/שקדים/בוטנים וכד' שבורים או טחונים דק/גס, סוכריות, פצפוצי שוקולד, קרם שוקולד ועוד

כלים להכנת העוגה

  • 3-2 קעריות: 1-להקצפת חלבוני הביצים 1- לחלמונים ולשאר תערובת העוגה. קערית נוספת כדי לחלק את בלילת העוגה זה לא חובה אפשר להסתדר עם הקערה בה תקציפו את החלבונים)
  • קערית קטנה להפרדת הביצים (אופציונאלי, אך רצוי מאוד)
  • מיקסר או מקציף ידני
  • מרית (לקקן)
  • כף וכוס למדידת המצרכים
  • תבנית לעוגה סטנדרטית עם נייר אפיה או בלי תלוי בסוג התבנית שלכן
  • משקל לשקילת המצרכים (לא חובה, אפשר להסתפק בכף ובכוס).

מהלך הכנת עוגת שיש

הקצפת החלבונים

  1. חממו תנור על 180°.
  2. הפרידו את הביצים אחת אחת (היעזרו בקערית קטנה): כל חלמון העבירו לקערה אחת וכל חלבון (הלבן של הביצה) תעבירו לקערת המיקסר או לקערה בה תקציפו אותם.
    חשוב שתשימו לב שהקערה עם החלבונים נקייה ויבשה לחלוטין. אין לערבב החלמונים (הצהוב של הביצה) עם החלבונים זה יקלקל את הקצף.
  3. הקציפו את החלבונים למס' דק' עד שמתחיל להיווצר קצף לבן חזק ויציב.
  4. בשלב זה, הוסיפו מחצית מכמות הסוכר כ- 50 גר' והמשיכו להקציף עד קבלת קצף תפוח, מבריק, יציב וחזק. תדעו שזה מוכן כשתרימו את המקציף תראו שהקצף לא נוזל ולא מטפטף.

קערת החלמונים ובלילת העוגה

  1. בקערת החלמונים, הכניסו את הכמות הנותרת מהסוכר, את השמןהמיםהווניל (סוכר וניל או תמצית וניל). ערבבו היטב.
  2. כעת, הוסיפו את הקמח ואבקת הסודה לשתייה (או אבקת האפייה) וערבבו. שימו לב שלא יישארו גושים של קמח. חובה לנפות את הקמח לפני.
  3. קחו 2-3 כפות (או קצת יותר) מהחלבונים המוקצפים והכניסו לקערה עם בלילת העוגה (זו של החלמונים ושאר החומרים).
  4. ערבבו בתנועות לטיפה עדינות, תמיד באותו כיוון. מלמטה למעלה באותו כיון שהתחלתן.
  5. הוסיפו את שאר הקצף והמשיכו לערבב באותן תנועות לטיפה עדינות מבלי לשבור את הקצף.

שלב אחרון בהכנת העוגת שיש

  1. לאחר שסיימן לערבב את כל הקצף, קבלתן בלילה תפוחה צהבהבה עדינה. חלקו לשתי קעריות שווה בשווה. (לא ממש חייבים לדייק).
  2. הוסיפו את הקקאו לאחת הקערות וערבבו בעדינות עד להטמעה. לא לערבב מהר ולא יותר מדי כדי לא לשבור את הקצף. אפשר להוסיף את הכמות בהדרגה כדי שיהיה יותר קל לערבב.
  3. כעת, הרטיבו את התבנית והניחו נייר אפיה (עדיף אקולוגי). המים עוזרים לנייר להידבק לתבנית ולא לזוז). לחילופין, אפשר לשמן את התבנית.
  4. יש לכן 2 קעריות אחת עם בלילה בהירה והשניה עם בלילה כהה עם הקקאו. כדי להעביר לתבנית יש שלל אפשרויות.
    • אתן יכולות לפזר כמויות קטנות על גבי התבנית עם הכף פעם בלילה כהה ופעם מהבהירה. איפה שיש בהיר תשפכו ככה ולהיפך. וכך תמשיכו עד שתסיימו.
    • אתן יכולת לשפוך חצי מהכמות בתבנית של בלילה אחת וחצי מהבלילה השניה ואז בעזרת מזלג ליצור שמיניות. ואז לשפוך את המחצית הנותרת מכל סוג ולחזור על הפעולה עם המזלג.
    • אופציה נוספת לעשות כמו שעשיתי (ראו בתמונות) שפכתי למרכז מעט מהבלילה הבהירה ומעליה שפכתי מהבלילה הכהה וכך לסירוגין עד שגמרתי את הבלילות. בשכבה העליונה נעזרתי בקיסם ליצור את הצורה המיוחדת הזו. לוקחים קיסם ואיפה שיש בלילה כהה משכתי החוצה ופנימה. פשוט תשחקו עם זה בעדינות כדי לא לערבב יותר מדי את הצבעים. הרי בסוף אתן רוצות עוגת שיש ולא עוגת שוקולד סטנדרטית.
  5. כשסיימתן, הכניסו לתנור המחומם מראש ואפו את העוגה לפחות חצי שעה. כל אחת לפי התנור שלה. לפעמים העוגה מוכנה אחרי 35 -40 דק' זה ההמוצע.
  6. כשהחלק העליון נראה לכן יציב, אפשר להוציא להכניס בזהירות קיסם ולראות אם יוצא יבש. אם כן, מוכן! חכו שיתקרר מהעט ואכלו לבריאות!

טיפים והמלצות נוספות

  • הקצף צריך להיות תפוח היטב. ולאחר שהוא כזה הוא קשה אך עדין בו זמנית. בקלות אפשר לשבור את הקצף. וקצף שנשבר משמעותו שהעוגה תשבר גם כן.. היא לא תצא ישרה בחלקה העליון אלא תהיה שקועה….
  • לכן בכל שלב הערבוב צריך להיות עדין מאוד, כמו לטיפות. באותו כיון באופן קבוע.
  • באופן כללי עוגת שיש היא עוגה יש בה שני צבעים משולבים זה בזה באופן המזכיר שיש… לכן יש מתכונים רבים מאוד מאוד להכנת עוגה כזו.
  • את צורת "השיש" אתן קובעות בהתאם לדרך בה תשלבו את שני הצבעים.. יש אינספור אפשרויות. תראו מה נוח ונראה לכן לעשות.
  • לא לפתוח את התנור לפני שרוב האפיה נעשתה. הטמפרטורה משתנית עם כל פתיחה של דלת התנור. ולכן החום יורד, והעוגה נשברת.
  • הסתכלו כעבור 25 דק' דרך דלת התנור ותראו שהחלק העליון בעוגה יציב, לא זז.
  • אפשר לפזר מעל העוגה דבש עדין כדי להרטיב אותה (ראו בפוסט עוגת סולת אוורירית הסבר). ממש לא חובה.

לבריאות!!

מתכונים נוספים של עוגות:

הצטרפי לשיחה

2 תגובות
    • הי שלום לך ותודה על השאלה
      150 גרם סוכר לבן רגיל זה 3/4 כוס אוניברסאלית .
      הכוונה לכוס סטנדרטית בנפח של 240 מ"ל .

      בהצלחה זמינה לשאלות נוספות ואם ניסית אשמח לשמוע ממך איך יצאה העוגה..
      תודה וכל טוב יקרה!!