מתכון טנזיה מרוקאית עם פירות יבשים חגיגי מהיר וטעים
נשים, אימהות וגולשות יקרות, לפניכן מתכון פשוט, מהיר הכנה ויחד עם זאת חגיגי ומיוחד, טעים מתאים לשבתות ולחגים (במיוחד ראש השנה וטו בשבט) ולכל זמן שרוצים… אתחיל בהסבר קצר ובהמשך מופיעים המתכון ואופציות לשדרוגים.
מה זה טנזיה?
טנזיה, הינה מאכל מסורתי מהמטבח המרוקאי. היא מורכבת מפירות יבשים, אגוזים לסוגיהם השונים ומתלווה לאורז או קוסקוס לרוב בתוספת של בשר בקר, כבש או עוף.
בין הפירות שבהם מקובל להשתמש נכללים תאנים, שזיפים, צימוקים, תמרים ומשמשים. אפשר להוסיף אגוזי מלך, שקדים, פיסטוקים וצנוברים. יש המוסיפים גם בצל מטוגן. נהוג לאכול את המנה בראש השנה היהודית ויש האוכלים אותה בט"ו בשבט. מאחר שאין בה גלוטן, היא מתאימה גם לפסח.
לתשומת לבכן: פירות יבשים קנויים מכילים חומרים שונים המוספים אליהם בתהליך הייבוש והשימור לכן רצוי לאכול מהם בשיקול דעת…
מצרכים למתכון
הכמויות בהתאם לכמות הסועדים. שימו לב שזה ממש מתוק כך שכל סועד לא יאכל כמות גדולה של פירות יבשים. הטנזיה נועדה לתת טעם נוסף לבשר והיא בעצם משמשת תוספת לאורז/קוסקוס וכד'.
בסיס הטנזיה
- תבלינים:
- מלח
- פלפל שחור (אפשר גם גרוס)
- קינמון כחצי כפית
- פירות יבשים
- שזיפים
- משמשים
- צימוקים
- בצל קטן-בינוני (לא חובה)
- כוס מים
- 3 כפות סילאן (ללא תוספת סוכר)
תוספות נוספות אפשריות:
- אגוזי מלך
- שקדים קלופים
- שומשום
- קשיו
- חמוציות
- בוטנים
- מקל קינמון
- כוכבי אניס
- כורכום
הכנת הטנזיה
- משרים את הפירות היבשים במים למספר דקות.
- מסננים שוטפים היטב ובודקים אותם מפגמים ונגעי חרקים.
- אם מוסיפים בצל: חותכים לפרוסות ומטגנים עם כפית-כף שמן צמחי (אפשר זית או מה שמשתמשים).
- לאחר שהבצל קיבל גוון זהוב מוסיפים את הסילאן, המים, הפירות היבשים והתבלינים ומערבבים.
- מבשלים על אש נמוכה עם מכסה סגור כחצי שעה. מדי פעם יש לערבב ולוודא שהמים לא נגמרו לגמרי. הפירות אמורים להיות רכים והתבשיל עצמו "דביקי" סוכרי כזה…
- לאחר שמפלס המים ירד, המרקם שהתקבל סמיך ודביק, הפירות רכים, המנה מוכנה ותוכלו לכבות את האש.
- העבירו לכלי הגשה או אכלו בהנאה…להלן אופציות לשילוב הטנזיה.
אופציה נוספת להכנה קלה ומהירה (למי שאין זמן)
- להשרות את הפירות יבשים למשך כמה דקות
- לשפוך את המים ולשטוף אותם
- להכניס את הפירות היבשים לסיר ולבשלם עם כף סילאן ומעט מים לבערך רבע שעה.
האפשרות הזו הרבה יותר מהירה, פחות מתוקה מהמתכון שלעיל אך עדיין מתוקה, והפירות שומרים פחות או יותר על צורתם ופחות רכים.
טנזיה מרוקאית עם כבש
מכינים את הטנזיה כמפורט לעיל ואת הכבש מבשלים בסיר נפרד. לאחר שהתבשילים מוכנים אפשר לערבב ביניהם ולהוסיף את התבשיל הסופי למנת אורז/קוסקוס. להלן הסבר הכנת בשר הכבש:
- שוטפים פרוסות בשר כבש ומניחים בצד. מומלץ לבקש מהקצב להסיר את העצם.
- קוצצים בצל ומטגנים על אש בינונית.
- כשהבצל מתחיל להזהיב מוסיפים קצת פחות מרבע כוס מים וממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב.
- כאשר הבצל מזהיב מוסיפים את פרוסות הכבש ומטגנים אותם קלות מכל הצדדים למשך דקה בערך. תראו שהבשר שינה צבעו והשחים. הבצל צריך להשאר בתחתית הסיר ומעליו הבשר.
- כעת, הוסיפו מים עד כיסוי פרוסות הכבש, הוסיפו תבלון כרצונכן (לטעמי מספיק מעט מלח ופלפל שחור) וערבבו מעט. תזכרו שהבצל נשאר בתחתית הסיר.
- כסו את הסיר במכסה ובשלו על עוצמה בינונית למשך לפחות שעה וחצי.
- מדי פעם בדקו את הסיר וודאו כי יש עוד מים. ערבבו בכל פעם את פרוסות הבשר והוסיפו מים בהתאם לצורך.
- לאחר שהבשר רך הוא מוכן. תוכלו לערבבו יחד עם הטנזיה (קחו את הפרוסות בלי הנוזלים שבסיר).
טנזיה עם בשר ופירות יבשים
הכינו את הטנזיה כמפורט לעיל ובשלו בסיר נפרד בשר אנטריקוט חתוך לקוביות או פרוסות אסאדו. אפשר גם בשר כתף מספר 5. תוכלו לבשלם בדיוק כמו המתכון שכתבתי לבשר הכבש עם טנזיה.
להכנת אורז מלא היכנסו לכאן.
לאחר שהמנות מוכנות: הטנזיה, הבשר והאורז:
- ערבבו את הבשר עם הטנזיה
- מלאו צלחת באורז בכמות שתרצו
- הוסיפו מספר כפות מתבשיל הטנזיה והבשר מעל האורז.
- לבריאות!
טנזיה עוף עם פירות יבשים
מכינים את הטנזיה ועוף בנפרד. לחילופין אפשר להכין עוף ממולא ולמלא בפירות יבשים. אני ממליצה כתוספת בצד. אם רוצים שגם העוף יספוג את הטעם, יש לבשל ביחד/בתנור.
קוסקוס או אורז עם פירות יבשים פרווה (צמחוני וטבעוני vegan)
לתבשיל צמחוני וטבעוני, מבשלים את האורז כרגיל ואת הטנזיה בסיר נפרד כפי שכתבתי. מדלגים על שלב הכנת הבשר או העוף ופשוט אוכלים את הטנזיה יחד עם אורז (אפשר גם קוסקוס).
לקריאה נוספת
💜בריאות והצלחה בכל💜