הכנת משקה קוקוס טבעי בבית
חלב קוקוס כמו "חלבים" צמחיים אחרים (חלב שקדים, חלב סויה, חלב בוטנים, חלב שיבולת שועל וכו') הינו תחליף חלב המשמש בעיקר אנשים עם רגישות/אלרגיה לחלב/לקטוז (הסוכר של החלב), אנשים צמחוניים, וכן להפיכת מתכונים חלביים לפרווה.
למען האמת, אין למשקאות אלו שום קשר לחלב מלבד צבעם הלבן המזכירים את צבע החלב. הם בעצם משקאות פרווה המהווים תחלופה לחלב בשל הרכבם וצבעם. לכל סוג חלב/משקה צמחי יש רכיבים דומים לחלב פרה אך בהרכב אחוזי שונה (בחלב פרה יש למשל יותר ויטמין די וסידן ממשקאות צמחיים אחרים למשל).
אז איך מכינים חלב קוקוס בבית?
מצרכים:
- 1 כוס פתיתי קוקוס (ביתיים או קנויים)
- 2 כוסות מים
- תוספות ככל שתרצו – תמרים/סוכר/דבש/סילאן/מייפל/קקאו/אבקת חרובים/ וכל טעם שתרצו להוסיף למשקה.
כלים:
- מעבד מזון
- מרית סיליקון
- קערה מתאים לכמות החלב שתרצו להכין
- בד לסינון
- כלי לאחסון המשקה
מהלך ההכנה
מהלך פשוט וזריז הדורש שני שלבים: עיבוד התערובת וסינון.
- למעבד המזון מכניסים את פתיתי הקוקוס והמים.
- מעבדים במעבד המזון למס' רגעים (בויטמיקס זה בערך חצי דקה) עד שתקבלו תערובת בצבע לבן.
- כעת, פתחו את מעבד המזון. ריח מדהים של קוקוס יתפשט באוויר וקיבלתן משקה לבן כמו חלב.
- הניחו בד/חיתול בד מעל קערה.
- שפכו את המשקה ממעבד המזון על הבד. כך תסננו את המשקה שקבלתן. אפשר להיעזר במרית סיליקון כדי להוציא את כל הפתיתים והנוזל שקבלנו. חשוב לשים לב, לקוקוס תכולה גבוהה של שומן אותו רואים גם במעבד מזון.
- הרימו בעדינות את הבד והחזיקו בקצוותיו כך שפתיתי הקוקוס שנותרים על הבד, לא יישפכו חזרה לקערה.
- כדאי גם לסחוט בעדינות את הבד לניצול מירבי של המשקה.
- זהו, החלב מוכן, העבירו לבקבוק, צנצנת או מיכל ושמרו במקרר. כדאי להיעזר במשפך לשלב הזה. נשמר טרי וטוב לשימוש 3-4 ימים (תמיד תריחו לפני שתשתו).
- זהו זה הכל. אם תרצו תוספות הוסיפו בהתאם לטעמכן כגון: סוכר (אפשר להכניס תמרים או כל סוג אחר של סוכר שרוצים); קקאו וכד'.
- באופן אישי, לדעתי ולטעמי, אין צורך להוסיף כלום הטעם מצוין ככה.
מהו חלב משקה קוקוס ביתי
ראשית, יש להבדיל בין משקה חלב קוקוס (תחליף חלב) לבין משקה קוקוס הנמצא בתוך פרי הקוקוס. ישנם קוקוסים ירוקים, המגיעים מתאילנד ומיועדים לשתיה בלבד. מדובר בנוזל שקוף בעל טעם דומיננטי של הפרי (שאינו כמו זה של הקוקוס הרגיל). זהו משקה עשיר ועוצמתי אך אינו מהווה תחליף חלב. גם בקוקוסים עם הקליפה החומה קיים נוזל אך בכמות קטנה הרבה יותר מהקוקוס התאילנדי. מה גם שטעמם אינו זהה. לנוזל משקה קוקוס עם הקליפה החומה יש טעם של הקוקוס הנפוץ והמוכר.
משקה דמוי חלב קוקוס, הינו משקה בצבע לבן ובעל ריח, טעם ומרקם של קוקוס. כדי שנדע איך מכינים משקה – תחליף חלב, עלינו לדעת ממה מורכב חלב פרה.
חלב פרה כמו כל חלב של יונקים כולל חלב אם, הינו בעצם תחליב (חיבור) של שמן, מים, חלבונים, סוכרים, ויטמינים, מינרלים. הכמויות של כל רכיב משתנות בהתאם לסוג החלב. על בסיס ידע זה, מכינים משקאות דמויי חלב גם מצמחים. כל מה שנדרש הוא: מים+מקור צמחי מתאים. החלבונים, הויטמינים, המינרלים והסוכרים במשקות אלו, מתקבלים מסוג הצמח ממנו מכינים את ה"חלב" ו/או מוספים אליו. חלק מהתוספות לרוב, אינן אפשריות בבית (למשל העשרת תחליפי חלב בסידן, מינרלים וכד').
לסיכום, "חלב" קוקוס הינו משקה דמוי חלב, הוא כמובן פרווה ועשוי ממים+קוקוס. אם נרצה נוכל להוסיף מקור סוכרי כלשהו ותוספות כרצוננו (קקאו למשל, טעמים נוספים ועוד).
הארות נוספות לסיכום
- כפי שראיתן מאוד פשוט להכין חלב קוקוס בבית. זה גם כיף, גם יותר טרי, גם ללא חומרים משמרים וחומרים שאינכן מכירים וגם הרבה יותר זול…
- אל תדלגו על שלב הסינון הוא קריטי וחשוב ממש. כשטוחנים/מעבדים את הפתיתים יחד עם המים, הם נשארים. ומהיותם פתיתים הם גרגיריים כאלה ויבשים. ולכן כששותים את המשקה הזה עם הגרגירים זה נותן תחושה של מחנק. זה נתקע בגרון. לכן חשוב מאוד לסנן, להסיר את הפתיתים ואז אפשר לשתות את חלב-משקה הקוקוס הלבן שהכנו.
- לאחר מס' שעות במקרר, תבחינו בשינוי גוון: החלק העליון יהיה יותר לבן – מאחר שזה בעצם החלק השומני יותר שצף מעל המים. מספיק לערבב והכל חוזר להיות כפי שהיה. ואם תעדיפו משקה דל שומן, הסירו את השכבה העליונה. תבחינו שיש חלקים יותר קשים – זה השמן קוקוס שהתגבש במקרר והחלק היותר רך, הוא כמו קרם קוקוס כזה.
- לידיעתכן, לקבלת קרם קוקוס עליכן לשים פחות מים. כך הנוזל יהיה שומני ומרוכז הרבה יותר.
- את הפתיתים אל תשליכו כמובן, תוכלו להכין איתם שוב חלב קוקוס וכן תנו להם להתייבש. הכינו מהם עוגיות קוקוס, הוסיפו לעוגות ולמתכונים אחרים שדורשים קוקוס.
בהצלחה ושתיה מענגת וטעימה!