מדריך עם כללי בסיס להתנהלות נכונה וחכמה למשפחה, לצעירים ולילדים
המרדף אחרי הכסף, יכול להיות מרדף אינסופי. מרדף אינטנסיבי, מתיש ומתסכל. אבל, כמו תמיד, זה בהחלט לא מוכרח להיות כך. אדם צריך לעשות השתדלות למצא עבודה כלשהי, מקור מחיה כלשהו, ולדעת להתנהל כלכלית בצורה יעילה ומיטיבה עבורו. התנהלות שתספק את צרכיו הקיומיים הבסיסיים ולא תיתן לו תחושה שהוא במרדף אחרי…. עצמו.. איך עושים זאת? בדיוק לשם כך כתבתי את הפוסט הזה עם כללי בסיס וטיפים להתנהלות כלכלית נכונה.
מציינת שאת מה שכתבתי, כתבתי על פי ניסיוני והידע שרכשתי בנושא ממקורות שונים. אינני כלכלנית, יועצת פיננסית וכד', הכלים הינם כלים כלליים לחיים ולא באים לתת פתרון למקרי קיצון.
מקווה שיועיל לכן…בהצלחה!
התנהלות כלכלית נכונה למשפחה
הנני מתייחסת למשפחות עם הכנסה ממוצעת ומעלה.
מאזן הכנסות מול הוצאות
הכנסות הינן פחות או יותר קבועות וידועות מראש ובדרך כלל אין הפתעות מיוחדות. גם מי שמקבל בונוסים פחות או יותר יודע ויוכל לצפות את משכורת הבסיס שלו. על פי השכר הבסיסי עליו יהיה לחשב ולאזן את הוצאותיו כך שלא יוציא מעבר לשכר הבסיס שמקבל.
הוצאות מיותרות? לא!
אדם צריך ללמוד להכיר את עצמו ולא להוציא הוצאות מיותרות. מה זה הוצאות מיותרות? דברים שלא צריך אותם באמת לקיום שלנו. פעמים רבות, אנו נגררים וקונים מוצרים בגלל שהמוצר במבצע או שהשכנה/החברה אמרה שזה טוב ולא בהכרח זה כך עבורנו. כן, לפני שנקנה משהו נשאל את עצמנו האם אני חייבת את זה או לא? והאם דווקא עכשיו או אולי בעוד זמן? נשאל את עצמנו גם: איך הסתדרתי עד עכשיו בלי או האם אני יכולה להסתדר בלי? זאת דרך נוספת לחיסכון כלכלי ומכאן נעבור לנקודה הבאה:
רכישה
יש לחשוב טוב לפני כל רכישה, לבדוק את הצרכים שלנו, את ההכנסות מול ההוצאות שאנו מתכננים וכשעולה צורך אמיתי (זהו צורך קיומי/חיוני) למוצר חדש, נוכל לרכושו מהכסף שחסכנו. כך לא ניכנס למינוס ולא נצטרך לפרוס לתשלומים.
להימנע ככל האפשר מתשלומים וחובות
תשלומים הן אשליה של המחיר. הם יוצרים תחושה כאילו "אני יכולה לעמוד בזה…המחיר לא יקר…" בעוד שהאמת הפוכה… כשמשלמים בתשלומים, הרכישה מעיקה כל חודש על חשבון הבנק ומתווספת להוצאות השוטפות הקיומיות חיוניות. יש כסף? קונים. אין? חוסכים.
קנייה בתשלומים תיעשה רק מחוסר ברירה כגון תשלומים לרכישת דירה, קניית מטבח חדש/ריהוט כאשר אין וכד'. תשלומים קבועים וידועים מראש כגון ביטוח רכב, תשלומים שוטפים: ארנונה, מים, חשמל, שכירות/משכנתא וכו', בדרך כלל אין אפשרות לדחות את התשלומים הללו. לכן, לכתחילה, יש להעירך לתשלומים אלו ולחסוך כסף בצד למקרים שנצטרך. כדאי מראש לשים כסף בצד כדי לשלם את התשלומים הללו ולהימנע ממצבים של צבירת חובות שתופחים עם ריביות וכו' (כמובן זה המצב האידיאלי ויש לפעול לכך).
קניות
- כלל 1 ברזל לא עורכים קניות כשאנו רעבים: כאשר אנו רעבות יש נטייה להכניס יותר לסל הקניות. כך גם לגבי בישולים. אם אתן מבשלות בזמן שאתן רעבות, בדרך כלל נבשל כמות יותר גדולה למרות שקרוב לוודאי שלא נזדקק לכך.
- כלל 2: מגיעים לסופר עם רשימה מסודרת של המצרכים שצריך לשבוע הקרוב. כאשר באים לסופר בצורה מסודרת סביר להניח שסל הקניות שלכן יכלול בעיקר מוצרים חיוניים קיומיים שאתן באמת צריכות ומשתמשות בהן ולא כל מיני פריטים ומאכלים נוספים "שיהיה, כי היה מבצע וכו'.."
- כלל 3: לא קונים במחירים מופקעים: לעיתים המחירים ממש גבוהים ולא מוצדקים. לכן הימנעו, ואל תרכשו למשל ענבים ב-40 ש"ח לקילו. המתינו זמן מה, המחירים ירדו ואז תקנו כמה שתרצו… גם בבגדים זה אותו דבר, חכו למבצעים/סוף עונה אם אתן זקוקות לבגדים חדשים וכך תחסכו כסף רב חבל להוציא 500 ש"ח על בגד שבעוד חודש ירד מחירו בלפחות 50%.
- כלל 4: לא להתפתות לפרסומות. מוצרים בסיסיים, קיומיים חיוניים נמכרים ללא פרסומות מנקרות עיניים. האם ראיתן פעם פרסומת על לחם? על ביצים? חלב? תזכרו שאם באמת אנו צריכים מוצר כלשהו, היינו קונים אותו גם בלי פרסומת.
- כלל 5: מוצר/מכשיר עובד וטוב לא מחליפים: פעמים רבות אנשים מחליפים ריהוט, ניידים וכד' "כי יצא מוצר חדש יותר". אבל האם יש לכן צורך בו? האם ההוצאה הנוספת אכן מצדיקה את עצמה?
- כלל 6 בישולים: הכינו אוכל במידה הנכונה ולא להפריז בהכנות גם לשבתות, חגים.. חבל להאכיל את פח האשפה.. חבל לעשות בל תשחית במזון שבורא עולם נתן לנו.
דרכים לחיסכון כלכלי:
- להימנע מרכישה "סתם שיהיה/ כי יש מבצע/כי ההיא אמרה שזה מוצר טוב…"
- לבדוק האם יש צורך במוצר?
- לבדוק את מחירו לעומת מחירים במקומות אחרים. יתכן שיש את אותו מוצר, אותה האיכות במחיר זול יותר.
- בדיקת צרכים ולפיהם לחפש את המוצר שיענה על מרביתם. במוצרים חשמליים יש לבדוק גם את רמת האנרגיה שהמוצר צורך. דוגמאות קלאסיות לעניין זה הם למשל מקרר, מזגן, מדיח, מכונת כביסה וכד'. ישנן מכונות זולות יותר מאחרות, אך הזולות צורכים אנרגיה חשמלית רבה יותר.. משמע שתשלמו בסופו של יותר כסף. אז נכון, בעת הרכישה נחסוך אולי כמה מאות שקלים באופן חד פעמי, אך נבזבז אותם ואף יותר בכל חודש בחשבון החשמל בגלל הדירוג האנרגטי של המוצר.
ממליצה להיכנס גם לכאן לקבלת הסבר נוסף איך לבחור ולרכוש מוצר נכון. - כמו כן לעיתים מוצר אחד יהיה יקר יותר ממוצר אחר, אך המוצר היקר יצא זול יותר משום שהוא ממלא פונקציות רבות נוספות ויכול לחסוך לנו בהרבה בחינות. ראו עוד- הזול עולה יקר.
- גם חיסכון בדלק: להשתדל שכל הסידורים יהיו במקום אחד. הדרך הקצרה היא לפעמים הדרך הארוכה כי יש פקקים רמזורים וכו' שזה הבזבוז האמיתי של הדלק. כשהנסיעה רציפה על סל"ד נמוך הרכב לא עושה לחיים לדלק.
- שימוש חוזר – מיחזור: פעמים רבות אפשר לעשות שימוש חוזר במוצרים שונים (מזון, אריזות, בגדים וכד') אפשר לתת ייעוד נוסף לרוב הדברים שיש לנו…או להעביר הלאה למי שזקוק.
התנהלות כלכלית נכונה לילדים
- כלל מספר אחד: לא לקנות כל "פיפס" שהילד רוצה בצורה אוטומטית. זה מתכון בדוק להרס החינוך והערכים של הילד. ילד בלי גבולות כולל בתחום הכספי הופך למבוגר "אכלו לי שתו לי"- כלומר, לאדם שחושב שכולם חייבים לו ועובדים אצלו ובמיוחד הוריו.
- אם יש לילד ארון מלא בצעצועים, אין שום צורך לקנות עוד צעצוע רק בגלל שהילד רוצה. רכישת מוצר רק בגלל התלהבות מיותרת לחלוטין. זה נכון גם לנו כמבוגרים. נתלהב ממוצר, נרכשו, נשתמש פעם-פעמיים-שלוש בהתלהבות, ההתלהבות תפחת המוצר/הצעצוע ייכנס לארון ויישכח…
- מדי הפעם הילד מקבל דמי כיס מההורים או סבא וסבתא. חנכו אותו לשמור את הכסף אצלו בפינה מיוחדת או בקופת חסכון. הרגילו אותו להיות אחראי על הרכוש שלו. כשהוא רוצה לקנות משהו חדש לשאול אותו שאלות ענייניות למה הוא צריך, האם אפשר לעשות שימוש דומה במשהו קיים שכבר יש לו וכו. רצוי מאוד שמדי פעם הילד יקנה מכספו דברים ולא רק מההורים כי רק מי שהתאמץ עבור הכסף יודע להעריך אותו וכדי להרגיל את הילד שכסף לא גדל על העצים שיתאמץ כסף ויקנה מכספו
- ילד שקבוע קורע את הנעלים שלו תוך חודש מרגע קבלתן, כדאי מאוד שפעם הבא הוא יקנה את הנעל מכספו הוא
התנהלות כלכלית נכונה לצעירים
- בני נוער וצעירים צריכים להכיר וללמוד כללי התנהלות כלכלית נכונה.
- עוד יש ללמדם ולהרגילם להסתפקות במה שיש להם, בחשיבה יצירתית ושליטה עצמית.
- דבר נוסף חשוב, צעירים צריכים ללמוד שיש מחיר לכל דבר ואין מושג של "חינם". כדאי לתת להם משימות שעבורם יוכלו לקבל תשלום גם אם זו עבודה מחוץ לבית. חשוב לציין כי משימות ביתיות שוטפות אסור לחלוטין לשלם לילדים עבורם. אני מתכוונת למשימות כגון: סידור החדר/הבית, כביסות, כלים, זריקת זבל וכד'. הילדים חיים בבית וכחלק מזכויותיהם בבית יש להם גם חובות של ניקיון, סידור וכד'. לעומת זאת עבודות "ספייר" אפשר לתת להם על כך תשלום כגון: נערה בבית תעשה קייטנה לאחים שלה היא תוכל לקבל סכום סמלי על עבודתה כמדריכה של האחים שלה, או ניקוי הרכב, החצר (מלכלוכי טבע ולא שהילדים יצרו). אפשר לתת להם לשמור עודף מקניות קטנות שרכשו לטובת הבית
- ברגע שילד מבין שיש מחיר לכל דבר, ואין חינם והוא עצמו טורח להשיג כסף, הוא ילמד להעריך יותר את מה שיש לו, יהיה אחראי ויגדל לבוגר עצמאי, עם תחושת שייכות.
- גשיש יגיעה עבור הכסף אוטומטית יש רתיעה מלבזבז אותו בקלות..
אני זוכרת שבתור בחורה צעירה, כשעבדתי לקבלת "דמי קיום" (מה שחשבתי בתקופה זו כקיום… ביגוד, קוסמטיקה, כלי אומנות וכד') הייתי מחשבת כל דבר לפי שעת עבודה. למשל, אם רציתי לקנות חולצה, הייתי אומרת בשביל לקנות אותה אני צריכה לעמוד על הרגליים, להתאמץ וכו' לפחות שלוש שעות… ואז הייתי חושבת עוד פעם האם לקנות את החולצה הזו? האם היא שווה שלוש שעות עבודה מאומצת?? וכך מחליטה אם כן או לא…. וכמובן דואגת לעשות שעות עבודה כדי לממן את כל ההובי שלי וה"קיום".
לסיכום
התנהלות כלכלית נכונה יכולה לעזור רבות למשק הבית כולו, ליחסים בין בני הבית, בין בני הזוג, הילדים. יש להשתדל להקפיד על כללי הבסיס והעצות שלעיל. והכי חשוב:
- לא להסתכל מה אחרים עושים. זו תרבות של עדר. אנחנו לא כבשים.. אנחנו בני אדם. כל אחת מאתנו עם רצונות, צרכים ויכולות משלה. כל אחת צריכה לעשות ולקנות מה שטוב ונכון עבורה.
- תכננו את חייכן תמיד צעד אחד קדימה. בכל משכורת שאתן מקבלות, הניחו בצד סכום כסף שאותו תחסכו. לא טוב לחיות בלי חשבון וללא גבולות… ובכלל בכל דבר בחיים תחשבו הלאה בעוד צעד אחד לפחות.
- היעזרו ב- קבלת החלטות נכונות לרגעים החשובים בחיים וכן ברשימת קניות להדפסה
- יישמו את המסר בפתגם "אל תשפוך מים שאצלך, קודם שיש בידך מים אחרים".
איזהו העשיר? השמח בחלקו! בהצלחה!
הי , אני ממש מסכימה עם כל מילה שכתבת כאן. דברים נכונים וחכמים!!!
תודה רבה לך אישה יקרה בהצלחה תמיד בכל שמחה שכתבת לי