מתכון חבושים לראש השנה מתוק ועדין
מעדן חבושים מתוק. אנחנו בבית לא מכינים ריבה, אלא מעדיפים את החבושים בצורה הנוכחית כפי שאסביר למטה. בריבה יש כמות סוכר גבוהה מאוד יחסית לכמות במתכון הנוכחי וכמובן המרקם שונה ולא מזכיר ריבה.. במתכון שלהלן הטעם אמנם מתוק אבל לא מתוק מדי, אפשר לומר שזה מתקתק, יש בו גם קינמון וגם סוכר, ועם כמות נוזלים גבוהה לכן מתקבל מרקם של תבשיל ולא של ריבה.
המתכון הנוכחי מוכר גם בשם ספרג'ל בערבית או בלשון התלמוד אספרגל
שנה טובה ומתוקה!
מצרכים:
- חבוש
- כפית קינמון
- 2 כפות סוכר גדושות אני משתמשת בסוכר קנים, שהוא עשיר ומתוק יותר מסוכר רגיל, אז אם אתן משתמשות בסוכר לבן רגיל פשוט, יתכן שתצטרכנה להוסיף סוכר לפי טעמכן.
כלים להכנת המתכון
- סיר בישול רצוי נון סטיק
- כף לערבוב (עדיף מסיליקון כדי לא לקלקל את הסיר)
- קולפן
- סכין חדה
מהלך הכנת החבוש:
- קולפים את החבוש בעזרת קולפן
- פורסים אותו לפרוסות ומכניסים לסיר (לא לדאוג אם החבוש משחיר, זה ירד בבישול)
- ממלאים את הסיר במים, מוסיפים כפית קינמון ושתי כפות סוכר קנים גדושות. אפשר להוסיף עוד לפי הטעם.
- מרתיחים על אש גבוהה 15 דקות עם סיר סגור.
- פותחים את המכסה ומבשלים על אש נמוכה כשעה עד שהמים מתאדים והחבושים מתרככים.
- לאחר שהמים התאדו, בודקים אם פרוסות החבוש התרככו ונחתכות בקלות. אם לא, מבשלים עוד קצת.
- החבושים מוכנים. הם קיבלו צבע חום כתמתם כמו צבע קרמל… שימו לב שהנוזל שנשאר הפך לסמיך אבל לא ריבתי.
ככל שנוסיף סוכר, החבוש יצא חום יותר, דביק יותר, ריבתי יותר… - מחכים שיתקרר ומעבירים לקופסה. אפשר לאחסן 3-4 שבועות במקרר
ריבת חבושים
את החבוש נוהגים להכין לראש השנה לסימני הסדר שתהיה לנו שנה מתוקה. אמא שלי ז"ל נהגה להכין ריבת חבושים אליה הייתה מוסיפה שומשום ושקדים…
בגדול תהליך של הכנת ריבת חבושים, דומה להכנת ריבת אתרוגים (חוץ מזה שאין צורך להחליף מס' פעמים את מי הבישול כמו שנדרש באתרוגים). להלן בקצרה התהליך:
- מקלפים את החבוש, חותכים לפרוסות ומבשלים בסיר עם מים רותחים (שהורתחו מראש) לפחות 10 דק'. המים צריכים לכסות את החבושים.
- מוסיפים כעת את הסוכר: בעקרון, על כל קילו פרי, שמים בין 800 גרם ל1 ק"ג סוכר. ההפרש תלוי בטעם שלכן, בסוג הסוכר…אז תשקלו את החבושים שיש לכן ושימו סוכר בהתאם לכך.
- מוסיפים כף מיץ לימון או קוביית לימון לסיר ומערבבים היטב.
- מבשלים על אש בינונית-נמוכה בערך שעה. מדי פעם בודקים את הסיר, מערבבים שלא יידבק לתחתית, ושהכל יתבשל כראוי. כאשר אתן רואות שהחבושים רכים ונימוכים בקלות, אפשר תוך כדי הערבוב למעוך אותם בעדינות, ולהמשיך לערבב.
- כשהנוזלים מתמעטים בסיר, תראו שהמרקם הופך לריבה. וכעקרון זה מוכן.. אפשר לכבות את הסיר, לחכות שיתקרר ולהוסיף לאחר הקירור, שומשום ושקדים ולאחסן בכלי סגור הרמטית במקרר.
ולסיום, אם כבר מדברים על חבושים… מעלה מנהג של יהודי תוניסיה: לקראת כיפור נהגו לעטוף את החבוש בבד לח ובו אבקת ציפורן או שהיו מכניסים אליו ציפורן שלמים. כעבור זמן מה, החבוש נצבע בחום, וסופח את ריח הציפורן, ומאפשר לצמים להריחו במהלך הצום ולהתאושש מהחולשה.
שנה טובה, כתיבה וחתימה טובה לכולן!