על ההבדלים ונקודות הממשק בין מתכון לחשבון
אני מניחה שיצא לכן להיתקל במתכון סופר מיוחד שהתוצר נראה לכן סוף הדרך. אבל לא תמיד יש לכן את כל המצרכים בדיוק. לא תמיד יש לכן משקל/אותה הכוס בדיוק בה השתמשו במתכון או שאתן לא בדיוק יודעות באיזו כוס השתמשו למדידת כמויות… ובכל זאת יש מה לעשות ואפשר להשתמש במתכון שראיתן. אז איך עושים זאת?
קודם כל, חשוב שתדעו, באתרים רבים תוכלו למצא רשימות וטבלאות להמרת מידות/משקלים ומצרכים. למשל, במה להחליף ביצים/חמאה וכמה שווה כוס שמן בגרמים ומ"ל, וכו'. אני לא רוצה להיכנס לזה אלא לתת לכן כלים וטיפים איך להשתמש במתכונים כפי שהם, מה חשוב להקפיד ועל מה לא, איך לדעת במה להחליף מצרכים. ואם תהיתן על הכותרת, אז תקראו ותדעו מה הקשר בין מתכון לחשבון.
מקווה שזה יועיל לכן בעזרת השם בעבודתכן במטבח! בהצלחה!
דמיון ושוני בין מתכון לחשבון
להלן ההבדלים ונקודות הדמיון בין מתכון לחשבון:
- סדר פעולות:
בחשבון יש סדר פעולות שחובה לשמור ולהקפיד עליו כדי להגיע לתוצאה הנכונה.
במתכונים רבים יש סדר פעולות שחשוב לשמור לקבלת התוצר המבוקש. אך יש מתכונים אחרים שלא משנה כלל מה מכניסים ראשון לסיר או לקערה. ואין שום חשיבות לסדר הפעולות. לכן סדר הפעולות במתכונים אינו בהכרח חובה. - דיוק:
בחשבון יש חשיבות לדיוק במספרים, בסימונים השונים: +, -, *, : וכו'
במתכונים נכון שיש משקל אבל מתכון זה לא חשבון. לא חייבים להיות מדויקים על המילימטר. וגם אם שמתן 520 גר' במקום 500 גר' זה לא ישנה את המתכון.
ולהיפך לפעמים הגמישות הזו יוצרת מתכון חדש. טעם אחר.
אומרים שהדברים הטובים והמוצלחים ביותר בעולם שנוצרו על ידי בני אדם נוצרו בטעות. המצאות רבות הומצאו בטעות, במקרה, בלי שום תכנון וחישוב מוקדם.
כך זה גם במתכונים בניגוד לחשבון שצריך להיות מדויק. - הבאת כלל הנתונים והגורמים:
בחשבון, כשבאים לפתור תרגיל, יש לקחת בחשבון את כל הנתונים והגורמים הקיימים. אם נפספס נקודה אחת, נקבל שגיאה. במתכונים לעומת זאת, פעמים רבות בייחוד בבישול או במתכונים חיים, לא חייבים להכניס באחת את כל המרכיבים לדוגמא תבלינים. אפשר להפחית מראש ולהוסיף לאחר הבישול ו/או לפני האכילה בהתאם לטעם. - הנתונים "קדושים":
בחשבון, התרגילים הכתובים "קדושים" אי אפשר לשנות ולהתאים לפי מה שמתחשק לנו. אך במתכונים אנו יכולים לשחק ולהתאים לפי הטעם האישי שלנו יותר או פחות מתוק, יותר תיבול, לשנות את סוג הקמח עם יותר או פחות נוזלים… - מדע וידע:
חשבון הוא ידע מדעי. מאחר שהוא כזה, הוא לא מאפשר גמישות. אלא חישובים מדויקים, ברורים נוקשים. אין מקום לדמיון.
מתכון מאפשר גמישות, יצירתיות. אפשר לשנות לפי העין והרצון.
יחד עם זאת חשוב שיהיה לנו ידע במדע: כימיה, חומרים מסיסיים במים, חומרים מסיסיים בשמן, חומרים חומציים ועוד. ובעצם ידע על עולם הטבע והמדע.
כאשר אתן מכירות את החומרים והמצרכים השונים, את הרכיביהם, שימושיהם וכו', תדענה מה מתאים למה, איזה חומר אפשר להחליף במה ובאיזה שלב? מתי אפשר להתגמש ומתי לא? ועוד.
למשל: ביצה ממוצעת שוקלת 50 גרם ומכילה 33 גרם חלבון ו-17 גרם חלמון.
החלבון עצמו מכיל ברובו מים ומעט חלבון. ואילו בחלמון (הצהוב) יש את רוב השומן, ושאר המינרלים והוויטמינים.
ידיעה זו תאפשר לכן להחליף במתכון את הנוזלים שבו (כגון במקום ביצה להוסיף מים ושמן או להיפך).
דוגמא שניה, אם יודעים מראש שאבקת סודה לשתייה פועלת בחומרים חומציים אז נשתמש בה יחד עם חומרים כאלו (לימון, סוכר קנים ועוד) כדי להתסיס את הבצק וליצור מרקם אוורירי.
דוגמא שלישית, דבש. הכוונה היא על דבש טהור אמיתי ובריא. אומנם נכון, קיימות עוגות דבש. אך חשוב לדעת שדבש נהרס בחום וכל יתרונותיו נפגמים. ידיעה זו, תועיל לכן להחליף במתכונים הדורשים חימום/בישול/אפיה את הדבש בממתיק אחר.
לכן חשוב להכיר ולדעת על החומרים בהן אתן משתמשות. - מה מכניסים:
בחשבון מכניסים את השכל, המחשבה, הלוגיקה
במתכון מכניסים בעיקר את הלב, את הרגש, וגם מחשבה. אם יש לכן מתכון ואין לכן את כל המצרכים, חשבו בהגיון, על פי הידע שרכשתן על המוצרים מה קריטי להצלחת המתכון ומה אפשר לדלג או להחליף אותו בחומר אחר… מקסימום הצלחתן להשיג אותן תוצאות של המתכון שראיתן או שקבלתן מתכון פצצה אחר מקורי שלכן!
הכי חשוב אוכל עושים מאהבה. עם לב רחב ושמחה בלב.
לסיכום,
אם נתקלתן במתכון ואין לכן את כל המצרכים, תלמדו על המוצרים המרכיבים את המתכון. למה הם נחוצים? אולי יש להם תחליף? ואולי הכמויות הרשומות במתכון לא טובות ומתאימות לכן. בהתאם למתכון החליטו האם סדר הפעולות חשוב ונדרש? האם אפשר להקפיא ולשמור בצק מסוים (למשל בצק עם אבקת אפיה/סודה לשתייה אי אפשר להקפיא…)? תוכלו לשנות מרכיבים/כמויות בהתאם לצורכיכן ולרצונכן…
זכרו – מתכון זה (לא) חשבון. חייכו, עבדו בנועם ובשמחה ולא בלחץ, תלמדו ותצליחו!
💜בהצלחה ועבודה מטבחית נעימה!💜
בתור אחת שאוהבת אהבת-נפש מתמטיקה לא יכולתי שלא לקרוא עד הסוף גם אם עניין האפייה די בסיסי לי….
בדיוק כמו שכתבת פעמים רבות משנה מהמתכון משנה סדר או כמויות ותודה לאל תמיד יוצא אחלה..
אבל לא הייתי חושבת לעשות מזה השוואה למתמטיקה..
קיצור אהבתי ממש!!!תודה רבה אלופה!
חחחחח תודה רבה רבה!!!! שמחה שאהבת ותודה שכתבת לי…
באהבה תמיד!
הדדי לגמרי…
אלופה כמה מחשבה ועומק שאפו !!!!!
תודה רבה יקירה שקראת וכתבת לי! ברכה והצלחה בכל תחומי החיים בעזרת השם וגם במתכונים…