מדרש קצר בעניין כללים ונורמות חברתיות
בפוסט "הדרך הארוכה שהיא למעשה הקצרה" הבאתי מדרש על ילד קטן ש"ניצח" את רבי יהושע בן חנניה בדברי מוסר.
כעת, אני משתפת אתכן את המשך המדרש. מדובר על ילדה קטנה וחכמה שהצליחה להעביר מסר עמוק לחיים.
תינוקת מאי היא?
פעם אחת הייתי (רבי יהושע בן חנניה) מהלך בדרך והייתה דרך עוברת בשדה והייתי מהלך בה.
אמרה לי תינוקת אחת (ילדה קטנה) : 'רבי לא שדה היא זו?'
אמרתי לה: 'לא דרך כבושה היא?' (זו דרך שרבים עברו בה)
אמרה לי: 'ליסטים כמותך כבשוה' (אנשים כמוך גרמו לשדה הזו להפוך לדרך כבושה – לדרך שרבים דורכים בה אך הם "ליסטים" – שודדים, גזלנים, שלא פעלו כשורה בעוברם בשדה).
ההסבר הפשוט של המדרש הוא שרבי יהושע עבר בשדה שבאמצעה נוצר שביל, שרמס את הצומח שם, ובכך גרם לפגיעה בפרנסתו של בעל השדה ובצמחייה בשדה. הילדה במדרש, מוכיחה את רבי יהושע ואומרת לו "דע לך שכשאתה בוחר לדרוך בשביל זה, למרות שהוא קיים כבר בשדה והחיטה כבר רמוסה – עדיין אתה בגדר ליסטים, גנב, שותף לפשע. כי אתה מסכים לגזל הזה. אתה מסכים להמשיך את הפגיעה בצמחיה, בבעל השדה, ובכך אתה עוזר לקבע את ההליכה בשדה כנורמה.
מוסר השכל ודיון אישי עם עצמכן
נשים ואימהות יקרות, המסר העצום היוצא מהמדרש הזה יקר מאוד בעיני. כמה פעמים מצאתן את עצמכן פועלות באופן מסוים כי "כולם עושים את זה"?
חשובנה למשל על כל אותם הכללים / נורמות חברתיות שנכתבו עבורנו? נתתן את דעתכן אם הם טובים? האם אכן כך כולנו צריכים לפעול?
אתן לכן דוגמא: בעניין הלכלוך … כל כך הרבה אנשים זורקים לכלוך במקומות ציבוריים ולא לפח המיועד… "גם ככה הכל מלוכלך כאן…"
שמנה לב בצמתים, בשולי הכביש האם הבחנתן בכמות בדלי הסיגריות? בפארקים ציבוריים? במסלולי הליכה? ולא רק בדלי סיגריות זרוקים שם כמובן…
דוגמא נוספת, בעניין לקיחת מוצרים ושימוש בהם ללא רשות… כמו במקום העבודה למשל, יצא לכן לשמוע את המשפט "כולם עושים את זה"? "כולם מדפיסים במשרד לעניינים אישיים", כמה פעמים עברה בכן המחשבה הזו: אם כולם עושים גם אני אעשה?
דוגמא יותר עמוקה, כואבת ומצערת מאוד לדעתי, נוגעת ביחסים חברתיים. האם יצא לכן לשמוע מילים לא בדיוק נחמדות על אישה אחרת/קולגה לעבודה בטענה: "אז מה? כולן יודעות כבר.. כולן אומרות/צוחקות ממנה".
ישנן כמובן עוד דוגמאות רבות בחיים בהם, אנשים עושים מעשים כי כולם עושים אותם גם ככה. ולא מתוך מחשבה תחילה אם זה נכון לפעול כך.
הרי אם היה גנב, פורץ לחנות ותוך כדי הפריצה, היו נופלים מידיו שטרות/סחורה.. האם הייתן אוספות את מה שהפיל הגנב ולוקחות לעצמכן? וודאי שלא… לא יעלה על הדעת לפעול כך! הרי זו גנבה וזה אינו מוסרי וחוקי לנהוג כך. זה אותו דבר גם כאן… לגבי כל הנורמות החברתיות שהתקבלו והתקבעו אך בסיסן אינו מוסרי, אינו טוב… גם מנהגים שונים שנכנסו לחיינו כגון מסיבות ראוותניות, ימי הולדת בעשרות אלפי שקלים "כי כולם עושים", נסיעות לחו"ל כי "כולם טסים אז גם אני…" ועוד.
יש ביכולתנו להשפיע ולאט לאט לשנות את המציאות. ואני מדברת על עצמי קודם כל.
מסר חשוב בעניין ילדים
כאן אני רוצה לרדת שלב נוסף בנושא. ואני כותבת את הפוסט ובייחוד הפסקה הזו מתוך ליבי. היש דבר יותר יקר מהילדים שלנו? היש דבר בעולם יותר חשוב מהם? שיהיו אהובים, בטוחים שמחים ובריאים בנפשם ובגופם? אני בטוחה שגם עבורכן, אין דבר בעולם המשתווה אליהם. הם בפירוש כל העולם כולו.
ראינה כמה האמרה "ליסטים כמותך כבשוה" נכונה גם בעניין ילדים ואנשים בכלל.
כמה ילדים "תלושים/שקופים" קיימים? ילדים שלא רוצים בקרבתם, שכולם צוחקים מהם. שמכניסים אותם לקטגוריה " חרם חברתי". "הוא/היא לא מהחברה". זה פשוט נורא. אבל זה קיים.
פשוט ילד אחד החליט שאפשר "לדרוך" על ילד אחר וכולם אחריו דורכים עליו… ואז נטען :"כולם דורכים עליו, הוא כבר רגיל לזה…(הוא שדה כבוש…)".
כך לגבי נשים, חברות לעבודה, נערים מתבגרים, גברים. כל אחד מאתנו. אז מה אם משהו דרך על מישהו אחר? איך מותר להמשיך את העוול שנעשה?!
סיכום
אם כן, נשים ואימהות יקרות, ראינו מדרש ומסר חשוב לחיים וגם בחינוך ילדים.
אל נשתייך לקבוצות הללו שממשיכות לדרוך בשדה כבושה… אני מאמינה שאם אני וגם את, וגם השכנה שלך, והחברה שלך וכל אחת מאתנו, נשנה את הגישה ולא נעשה משהו כי כולם עושים אותו… וכשנראה דבר מקולקל, נורמה לא תקינה, לא מוסרית, לא נלך אחרי הזרם.
נעצור. נחשוב. נתבונן. נשנה כיוון ולא נזרום עם זה. אם יש בידינו להוכיח – נוכיח. ואם לא, לפחות לא נשתף פעולה. לא נדרוך בשדה שנכבשה…
אם נפעל כך, אז – נצליח להשפיע לאט – לאט על סביבתנו האנושית והפיזית.
לפני כל פעולה, חשובנה ושאלנה את עצמכן האם זה מתאים לי? האם באמת זה מה שאני רוצה? למה אני קונה את המוצר הזה? למה אני עושה את זה כך? האם כי כולם עושים וכך נוהגים כולם או כי זה באמת מה שאני אוהבת/רוצה/מתאים לי?!
אתן יוצאות לטיול עם הילדים, המשפחה, שימו לב לסביבה, לא לפגוע בה… גם אם כולם כבר זרקו ולכלכו, אתן אל תפעלו כך.
שמרו על עצמכן, על ילדיכן ועל סביבכן…
העבירו את המסר הזה גם לילדים שלכן גם לנשים, לאימהות נוספות בחברתכן. שינוי חברתי מתחיל קודם כל בי. כל אישה שתראה את עצמה כאילו כל השינוי תלוי בה. לכן למדנה את ילדיכן שידעו איך להתייחס למציאויות חברתיות, לנורמות וכללים שנקבעו. שיחשבו רגע אחד לפני שיפעלו.
ספרנה את המדרש לילדים, שוחחו איתם על המסרים העמוקים שלו ונסו יחד איתם למצא דוגמאות נוספות בהם פועלים באופן לא מספיק מתחשב כלפי הסביבה והזולת.
בהצלחה רבה והלוואי שנזכה ליישם ונעשה את הסביבה שלנו טובה יותר.
💜אשמח ל-👍, ותגובה. בבקשה שתפו את המסר הלאה… היו שותפות לשינוי שבע"ה יחול …💜