ספגטי ברוטב בולונז

זמן קריאה: 4 דקותמתכון פשוט, מהיר וטעים לספטגי ברוטב בולונז. ארוחה בשרית לילדים ומבוגרים. הצלחה בהכנה והרבה בריאות באכילה.

מתכון לספגטי בולונז לילדים וגם מבוגרים

משתפת אתכן הפעם, מתכון להכנת ספגטי ברוטב בולונייז (כך צריך לומר). מתכון שמזכיר לי תמיד את הילדות… בשר טחון ברוטב אדום עם ספגטי טעים… מתכון קל, מהיר הכנה ומזין מתאים לילדים ולמבוגרים לארוחת צהריים או ארוחת ערב מוקדמת.

יש לציין שאין הבדל בהכנה בין ספגטי רגיל לספגטי מקמח מלא

רגע קצר לפני שתקראו את המתכון חשוב לי להסביר עניין חשוב:
בישראל נהוג לכנות את המאכל הזה "רוטב בּוֹלוֹנֵז". מקור השם בולונייז הוא מבולוניה אשר באיטליה. כלומר , הרוטב הזה מגיע אלינו מהמטבח האטלקי הבולונזי ומכאן מקור השם באיטלקית: ragù alla bolognese, ובצרפתית: la sauce à la bolognaise. יתכן, והשם בּוֹלוֹנֵז יצא על שם האנשים הגרים בעיר בולוניה… בכל אופן כך או כך מדובר באחד התבשילים הטעימים שהתפרסמו ברחבי העולם.
עוד דבר חשוב: המילה ragù מקורה בצרפתית מהמילה ragout שפירושה נזיד, תבשיל עם ירקות כלשהם קצוצים דק.

הבנה זו, מלמדת אותנו, מלבד את שם המאכל עצמו, גם את דרך הבישול: כל מה שיש בתבשיל, ברוטב עצמו הכוונה, צריך להיות קצוץ דק. לכן משתמשים בבשר טחון ולא בפרוסות בשר למשל.

תהינו!

להלן הגרסה שלי שהיא כרגיל פשוטה, מהירה וטעימה ומתאימה לילדים ולמבוגרים:

מצרכים להכנת הספגטי בולונז

  • חבילת ספגטי מחיטה מלאה (או רגילה) – תלוי בכמות שאתן מכינות (אני שמה 2 חבילות בשביל שתי ארוחות)
  • 1 בצל קצוץ דק (אני טוחנת שהילדים לא ירגישו בו…)
  • 1 גמבה בינונית-גדולה קצוצה דק (אני טוחנת)
  • 150 גר' רסק עגבניות ביתי או רגיל
  • עד 10 כפות רוטב עגבניות בסיסי
  • אפשר להוסיף כף – 2 כפות אריסה ביתית משדרג את הטעם
  • 3-4 כפות שמן זית או שמן צמחי אחר
  • 1.5 ק"ג בשר טחון. חלקי בשר מומלצים לטחינה
  • תבלינים: מלח, כפית פלפל שחור או לפי הטעם, 2-3 כפות פפריקה מתוקה, כף כמון.
  • תוספות לבחירה: עלי דפנה, אורגנו, אגוז מוסקט, סומק, בזיליקום, טימין ועוד עשבי תיבול. יש המוסיפים יין גם לתבשיל וגם ירקות שורש קצוצים כגון גזר וכד'. וכמובן אפשר גם לעשות את זה חריף בהוספת פלפלים חריפים קצוצים למשל.

כלים להכנת התבשיל

  • סיר לבישול הרוטב
  • סיר לבישול הספגטי
  • מסננת לבשר ולספגטי
  • כף לערבוב
  • מלקחיים או כף להרמת הספגטי
  • קרש חיתוך וסכין
  • קוצץ ירקות או מטחנה – אופציונאלי

מהלך הכנת הרוטב והספגטי

הכנת רוטב בולונז בסיסי

  1. קוצצים בצל וגמבה ומכניסים לסיר יחד עם 3-4 כפות שמן זית. אני אישית, טוחנת אותם כי הילדים שלי לא אוהבים את הבצל וגמבה מבושלת.
  2. מטגנים קלות ומכניסים לסיר את הרוטב הבסיסי ורסק עגבניות וממשיכים לטגן על אש בינונית-נמוכה.
  3. בינתיים שוטפים את הבשר הטחון ומסננים אותו.
  4. לאחר כמה דק' טיגון מכניסים את הבשר הטחון לסיר ומטגנים אותו יחד עם הרוטב.
  5. מוסיפים תבלון ותוספות של עשבי תיבול אם רוצים ומערבבים שוב.
  6. לאחר כמה דק' נוספות של טיגון, הבשר מקבל צבע חום קל, מוסיפים מעט מים ומבשלים כחצי שעה על אש בינונית. כדאי לכסות את הסיר.
  7. מדי פעם ערבבו את הבשר ופוררו אותו שלא ייווצרו גושים.

במידה ולא מוסיפים בשר טחון, נקבל רוטב עגבניות והספגטי יהפוך מספגטי בולונז לספגטי ברוטב עגבניות

הכנת הספגטי ושילובו עם הרוטב

  1. כ-15 דק' לפני סיום בישול הרוטב עם הבשר, התחילו לבשל את הספגטי בסיר נפרד, בהתאם להוראות היצרן על גבי האריזה.
  2. כשהספגטי מבושל, סננו אותו היטב (אפשר גם לשטוף במים קרים)
  3. הכניסו את הספגטי לסיר עם הרוטב וערבבו היטב תוך כדי המשך הבישול. מספיק לבשל כך כ-5 דק'.
    כמות המים ברוטב אמורה לרדת ולהתאדות לפני שאתן מכניסות את הספגטי.
  4. זהו מוכן.. הגישו חם ושיהיה לבריאות!

רקע לידיעה כללית

ישנם מתכונים רבים מאוד מאוד להכנת התבשיל הזה… רבים מתפארים ורושמים את המתכון האמיתי, המדויק, המסורתי וכו'. אבל במתכונים, כמעט שאין דבר כזה מתכון אמיתי. מתכון זה לא חשבון. אוכל צריך להיות טעים ורצוי גם בריא, אך הוא נעשה בהתאם לצרכים ולטעם של מי שמכין ומי שיצרוך אותו. אין נוסחה אחת ויחידה… יש בסיס שווה ומעליו גיוונים, התאמות ושדרוגים.

כך למשל, במטבח היהודי אי אפשר להכין בולונייז מסורתי מאחר שהמסורתי לא כשר היות שהוא מערבב בשר וגבינה/חלב/חמאה יחד. ולכן כל מקום התאים את המתכון לעצמו תוך שמירה על הבסיס והעקרונות של הרוטב: תבשיל בשר טחון עם ירקות קצוצים דק מעורב עם סוג של אטריות/ספגטי כלשהם.

אופציה נוספת שיוצאת מוצלחת מאוד: לבשל בשר טחון בנפרד מהרוטב, ולאחר מכן להוסיף לבשר המבושל 3 כפות מהרוטב הבסיסי המוכן לכמה דק' להוסיף כף אריסה ביתית או רגילה, והבולונז מוכן. אפשר להוסיף ספגטי… טעיםםםם.

לסיכום,

כפי שראיתן, מדובר במתכון קל ומהיר כל התהליך כולו לוקח כ-40 דק' בלבד ודורש ציוד ומצרכים בסיסיים ויש לכן רוטב בולונז עם ספגטי אדום שגם ילדים אוהבים ומתאים גם לתינוקות (תחתכו את הספגטי קטנים או תטחנו בהתאם לגיל ולהתפתחות התינוק, הרי כל שאר המצרכים במתכון טחונים/קצוצים). אני הבאתי לכן את הגרסה שלי, גרסה לרוטב בולונז בסיסי. את הגרסה תוכלו לשדרג ולהוסיף כאוות נפשכן…
אני נשארת עם הגרסה בבסיסית מאחר שהבסיס הזה הכי טעים לילדיי, לכן לא משנה אותו.

בעניין הבצל: הבצל מוסיף לטעם אך מי שרוצה יכולה להכין בלי בצל או פשוט לטחון את הבצל כפי שאני עושה. אני יודעת שילדים רבים לא אוהבים לאכול בצל, גם לא מטוגן… ולכן כדאי לטחון אותו (להיות עם ולהרגיש בלי).

לגבי הספגטי: במקור, הרוטב הזה הוא רוטב שמתאים לפסטה. ולכן יכול להתאים לכל סוג פסטה שתרצו. במתכון המסורתי משתמשים בכלל באטריות ביצים רחבות (נקראות טליאטלה). אך כמובן כפי שציינתי אפשר להכין בולונז מאיזה סוג של אטריות שתרצו אך כמובן מבחינה תזונתית ובריאותית כדאי לצרוך אטריות מקמח מלא שכן אלו מכילות סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים שאינם קיימים בפסטה מקמח לבן.

כדי לגוון אפשר גם להכין מהרוטב הזה פסטה ו/או קציצות בשר ולשלבו עם פירה, אורז או קוסקוס

הכי חשוב שתהיה לכן בריאות איתנה והרבה הצלחה!

הצטרפי לשיחה

2 תגובות